Ahriman

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Angra Majnyja (avestanisht: Aŋra Mainiiu) ose Ahriman (persisht: اهريمن) është emri avestan i hipostazës së zoroastrianizmit të "shpirtit shkatërrues/të lig" dhe është kundërshtari kryesor në zoroastrianizëm qoftë i Spenta Majnysë, "shpirtrave të shenjtë/krijues/mentalitetit të shenjtë", ose drejtpërdrejt i Ahura Mazdas, hyjnisë më të lartë të zoroastrianizmit. Ekuivalenti në persishten e mesme është Ahriman. Emri mund të shfaqet në veprat në gjuhën angleze si Ahrimanes.