Ailurophobia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ailurophobia është një lloj fobie specifike e vazhdueshme, frikë irracionale tek macet. Emri vjen nga αἴλουρος Greek (ailouros), "cat" dhe φόβος (Phobos), "frika". Emrat e të tjera përfshijnë felinophobia, elurophobia, dhe fobi cat.

Depresioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fobia manifestohet në mënyra të ndryshme. Për shumicën e njerëzve kjo është më pak për shkak të frikës se në lidhje me urrejtje, të ngjashme me reagimin e shumë njerëz kanë për të gjarpërinjtë apo minjtë. Disa njerëz përjetojnë pothuajse gjatë gjithë kohës, të tjerët vetëm në përgjigje të drejtpërdrejtë stimujve. Disa situata të mundshme që mund të shkaktojnë edhe urrejtje e macet janë: dëgjimi purring, duke parë një mace në jetën reale, duke imagjinuar mundësinë e një prekje mace ose fërkim kundër njëri, mendimin e një takimi me një mace në errësirë, duke parë sytë e ndezur të një maceje (macet kanë tendencë për të ia ngul sytë në kalimtarët) macet në foto dhe në televizion, dhe lodra cat-si dhe cat-si lesh. macet e mëdha të tilla si luanët ose tigrat mund të shkaktojnë stimujt lidhur me një fobi.

Trajtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka shumë mënyra për të trajtuar ailurophobia; Trajtimi zakonisht kryhet nga një psikiatër ose specialist tjetër terapie.

Një pacient motivuar fuqimisht ishte në gjendje të mbulojë duke u bërë ngadalë per t'u mësuar me lesh maceje duke prekur të parë llojet e kadife varion, atëherë bëhet per t'u mësuar me një kotele lodër, dhe më në fund një kotele te gjallë të cilen pacienti më pas ta kete miratuar.