Aina Muceniece

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Aina Muceniece (23 Mars 1924 – 14 shkurt 2010) ishte një shkencëtare letone, imunologe, Shkencëtare Emeritus dhe shpikëse e ilaçit të kancerit RIGVIR. Ajo ishte anëtar nderi e Shoqatës Letone të Onkologëve, dhe është shpërblyer me medaljen Kryqi i Mirënjohjes për shërbim ndaj Republikës së Letonisë.

Jeta dhe puna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aina Muceniece lindi në Katlakalns, Letoni. Ajo ka diplomuar në Shkollën Vilis Olavs në Rigë dhe ka punuar si një infermiere gjatë Luftës së Dytë Botërore në Yaroslavl, BRSS. Pas luftës, ajo studioi mjekësi në Universitetin Shtetëror Leton, ku ajo diplomoj dhe mori doktoraturën.

Botime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • A.Muceniece, N.Pakalninsh. Viral neuroinfections Coxsackie and ECHO. Riga, 1964. Publisher Latvian Academy of Sciences. 129 p. (Russian lang.)
 • A.Muceniece. Oncotropism of viruses and cancer virotherapy problem. Riga, 1972, Science, 443, p. (Russian lang.)
 • A.Muceniece, A.Ferdats. Virology (Manual). Riga, 1985, Zvaigzne. 200 pp. (Latvian lang.)
 • Translated scientific book: Ivan Pavlov. Collection of articles. Latvian State Publishing House. Riga, 1952, 440 p. (Russian lang.)
 • Oncotropism of viruses. Riga, Zinatne, 1969, 219 p. (Russian lang.)
 • Viruses in cancer therapy. Experimental studies. Riga. Zinatne, 1978, 204 p. (Russian lang.)
 • Immunological aspects of viral oncotropism. Riga. Zinatne, 1979, 120 p. (Russian lang.)
 • Heterogenization of tumours. Riga. Zinatne, 1980, 159 p. (Russian lang.)
 • Tumour immunology. Riga. Zinatne, 1982. 207 p. (Russian lang.)
 • Non-specific stimulants of tumour immunotherapy. Riga. Zinatne, 1985, 223 pages. (Russian lang.)
 • Modulation of anti-cancer immunity in the postoperative period. Riga. Zinatne, 1988, 142 pp. (Russian lang.)
 • A.Muceniece, R.Bruvere, D.Venskus, G.Feldmane. Methodological indications for the use of biological medicines Rigvir and Larifan in oncology and for the prevention of secondary immunodeficiency. Publisher: Society of Aina Muceniece to develop cancer immunotherapy, Jelgava, 2006.
 • A.Muceniece, D.Venskus. How to evaluate the immune system. Melanoma model. Publisher: Society of Aina Muceniece to develop cancer immunotherapy, Riga, 2008. (Latvian lang.)