Akademia e Esperantos

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Emblema e Akademio de Esperanto

Akademio de Esperanto (AdE; shqip: Akademia e Esperantos) është një organ i pavarur i folësve entuziastë të gjuhës Esperanto që mbrojnë zhvillimin e gjuhës së folur duke e mbajtur atë në përputhje me Fundamento de Esperanto në përputhje me Deklaratën e Boulognes. Modeluar disi pas française Académie dhe Real Academia Española, Akademio u propozua nga LL Zamenhof, krijuesi i Esperantos, në Kongresin e Parë Botëror të Esperantos, dhe u themelua shpejt pas kësaj me emrin Lingva Komitato (Komiteti i Gjuhëve). Ky Komitet kishte një "komision të lartë" të quajtur Akademio. Më 1948, në kuadrin e një riorganizimi të përgjithshëm, Komiteti i Gjuhëve dhe Akademia u bashkuan për të formuar Akademio de Esperanto.

Akademio përbëhet nga 45 anëtarë dhe ka një president, nënkryetarë dhe një sekretar. Adresa përkatëse përfshirë postën elektronike është tek sekretari. Financohet nga një subvencion nga Shoqata Universale Esperanto dhe nga donacione.

Anëtarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anëtarët e Akademio gjatë Kongresit të 102-të Botëror të Esperanto në Seul, Koreja e Jugut, në 2017-ën

Anëtarët zgjidhen nga kolegët e tyre për një periudhë nëntë vjet, me zgjedhjet që mbahen çdo tre vjet për një të tretën e anëtarëve. Pas zgjedhjeve të fundit në shkurt 2016, Akademio de Esperanto përbëhet nga anëtarët e mëposhtëm:[1]

  • Marc Bavant
  • Vilmos Benczik
  • Gerrit Berveling
  • Marek Blahuš
  • Marjorie Boulton
  • Cyril Robert Brosch
  • Renato Corsetti (sekretar)
  • Marcos Cramer
  • Probal Dasgupta (president)
  • Edmund Grimley Evans
  • Paul Gubbins
  • Nikolao Gudskov
  • Boris Kolker
  • Katalin Kováts
  • Erich-Dieter Krause
  • Harri Laine
  • Jouko Lindstedt
  • Haitao Liu
  • François Lo Jacomo
  • Anna Löwenstein
  • Ma Young-tae
  • Carmel Mallia
  • Stano Marček
  • Alexander Melnikov
  • Carlo Minnaja
  • Paŭlo Moĵajev
  • Brian Moon (zëvendëspresident)
  • Nguyễn Xuân Thu
  • Barbara Pietrzak
  • Sergej Pokrovskij
  • Otto Prytz (vice president)
  • Baldur Ragnarsson (tani i vdekur)
  • Giridhar Rao
  • Orlando Raola
  • Tsvi Sadan
  • Saka Tadasi
  • Alexander Shlafer
  • Humphrey R. Tonkin
  • Usui Hiroyuki
  • Amri Wandel
  • John C. Wells
  • Bertilo Wennergren
  • Yamasaki Seikô

Ish anëtarët kanë përfshirë Gaston Waringhien, Rüdiger Eichholz, Jorge Camacho, Victor Sadler, Michel Duc-Goninaz dhe William Auld (president, 1979-1983).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]