Gjuha esperanto

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjuha esperanto
RajoniE përbotshme
Folës amtare
deri në 2000 folës e kanë gjuhë amtare, ndërsa 100000 deri në 2 milion e flasin rrjedhshëm
Familje gjuhësore
fjalori nga gjuhët latine dhe gjermanike, ndërsa fonologjia nga gjuhët sllave
 • Gjuha esperanto
Statusi zyrtar
Rregulluar ngaAkademio de Esperanto
Kodet gjuhësore
ISO 639-1eo
ISO 639-2epo
ISO 639-3epo
Glottologespe1235

Esperanto është gjuhë artificiale,e krijuar nga Ludwik Lejzer Zamenhof1887. Ludwik, i njohur me nofkën Doktoro Esperanto, pati si qëllim të krijojë një gjuhë të lehtë për tu mësuar, politikisht neutrale që do të kapërcente kombësitë dhe do të sillte paqe dhe mirëkuptim ndërmjet njerëzve.

Bibliografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • E. van Someren, Republication of the thesis 'The EU Language Regime, Lingual and Translational Problems';
 • P. G. Forster, The Esperanto Movement. The Hague: Mouton Publishers, 1982. ISBN 90-279-3399-5;
 • C. Gledhill, The Grammar of Esperanto: A Corpus-Based Description. Second edition. Lincom Europa, 2000. ISBN 3-89586-961-9;
 • J. Wells, Lingvistikaj aspektoj de Esperanto ("Linguistic aspects of Esperanto"). Second edition. Rotterdam: Universala Esperanto-Asocio, 1989;
 • W. Auld. La fenomeno Esperanto ("Il fenomeno esperanto"). Rotterdam. UEA. 1988;
 • C. Piron. La bona lingvo (La lingua buona) trattato sulla lingua, Paperback, 1989. ISBN 978-963-571-294-6;
 • U. Lins. La lingua pericolosa. Storia delle persecuzioni contro l'esperanto sotto Hitler e Stalin. Traccedizioni. 1990. ISBN 88-7205-000-6;
 • P. Janton. Esperanto. Lingua, letteratura, movimento. Cooperativa Ed. Esperanto. 1996. ISBN 88-85872-07-7;
 • F. Amerio; G. Bonvecchiato; G. C. Fighiera. Esperanto: dati e fatti. FEI Fondo Marelli. 2002. ISBN 88-85872-11-5;
 • G. Formizzi, Le radici culturali dell'esperanto. La pedagogia di Giovanni Amos Comenio. Gabrielli Editori. 2006. ISBN 88-6099-007-6;
 • C. Minnaja. L' esperanto in Italia. Alla ricerca della democrazia linguistica. Il Poligrafo. 2007. ISBN 88-7115-546-7.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wikipedia
Wikipedia