Akrepi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Akrepi
Akrepi Aziatik i maleve në Khao Yai National Park, Tajlandë
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Nënfilumi:
Klasa:
Nënklasa:
Rendi:
Scorpiones

Superfamiljet

Pseudochactoidea
Buthoidea
Chaeriloidea
Chactoidea
Iuroidea
Scorpionoidea
Shiko klasifikimin sipas familjeve.

Akrepat janarthropods arahnid tarthropods rendit Scorpionida. Janë anëtarë të rendit Scorpiones me klasën Arachnida. Njihen rreth 2,000 lloje akrepash që shtrihen në përgjithësi në gjithë globin përveç në Zelandën e Re dhe në Antarktik. Pjesa më veriore e tokë ku jetojnë akrepat është SheernessIsle of SheppeyMbretërinë e Bashkuar, ku një koloni e vogël e llojit Euscorpius flavicaudis jetojnë që nga vitet 1860.[1][2] Akrepat njihen edhe me emrin "skorpion" që rrjedh nga greqishtja σκορπιός - skorpios[3].

Anatomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

ata jane shume te vegjel

Shtimi dhe zhvillimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jeta dhe sjellja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fosilet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shtrirja gjeografike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Drita ultravioletë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

A scorpion under a blacklight. Në dritë normale ky akrep duket i zi.

Është e njohur se akrepat shkëlqejnë në valë të caktuara të rrezeve ultravioletë për shkak të floureshentëve kimik që kanë në mbështjellësin e tyre. Komponenti floureshent që ndikon në shkëlqimin është beta-Carboline.[4]

Akrep i Zi, në Palasë, Shqipëri.

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klasifikimi është bazuar tek Soleglad & Fet (2003),[5] që zëvendësoi klasifikimin e vjetër të pa botuar nga Stockwell.[6] Disa ndryshime u bënë edhe nga Soleglad në vitin 2005.[7]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Benton, T. G. (1991). "The Life History of Euscorpius Flavicaudis (Scorpiones, Chactidae)" (PDF). The Journal of Arachnology (në anglisht). 19: 105–110. Marrë më 2008-06-13.
  2. ^ Rein, Jan Ove (2000). "Euscorpius flavicaudis". The Scorpion Files (në anglisht). Norwegian University of Science and Technology. Marrë më 2008-06-13.
  3. ^ Skorpios, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, at Perseus
  4. ^ Shawn J. Stachel; Scott A Stockwell; David L Van Vranken (1999). "The fluorescence of scorpions and cataractogenesis". Chemistry & Biology (në anglisht). Cell Press. 6: 531–539. doi:10.1016/S1074-5521(99)80085-4. Marrë më 2008-06-17.[lidhje e vdekur][lidhje e vdekur]
  5. ^ Michael E. Soleglad; Victor Fet (2003). "High-level systematics and phylogeny of the extant scorpions (Scorpiones: Orthosterni)" (multiple parts). Euscorpius (në anglisht). Marshall University. 11: 1–175. Marrë më 13 qershor 2008.
  6. ^ Scott A. Stockwell, 1989. Revision of the Phylogeny and Higher Classification of Scorpions (Chelicerata). Ph.D. Dissertation, University of California, Berkeley
  7. ^ Michael E. Soleglad; Victor Fet & F. Kovařík (2005). "The systematic position of the scorpion genera Heteroscorpion Birula, 1903 and Urodacus Peters, 1861 (Scorpiones: Scorpionoidea)" (PDF). Euscorpius (në anglisht). Marshall University. 20: 1–38. Marrë më 2008-06-13.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]