Akuareli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Akuareli (lat. aqua-ujë): - është teknikë e arteve figurative ku pikturohet ne leter me bojera qe treten në ujë. Letra mund te jete e thate ose e njome per te prodhuar efekte te ndryshme. Me teknikën e akuarelit pikturohet tejdukshëm, duke u lene baza e dukshme. Shpeshherë, para se të vizatohet skicohet pamja e dëshiruar me laps, dhe pastaj ngjyroset. Shtresat e akuarelit mund te hidhen vetem nje here, ndryshe nga teknika te tjera ku bojrat mund te mbulojne njera tjetren. Me akuarel janë marre edhe inpresionistët e njohur botëror, në mesin e të cilëve Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Edgar Degas, Vincent van Gogh. Ndër shqiptaret, mësohet se akuarelin e ka përdorur dhe Gjergj Fishta, ndërsa piktori Rakip Shabani i është përkushtuar vetëm kësaj teknike.

Pamje nga puna me akuarel[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]