Jump to content

Alfabeti Braj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Alfabeti Braj është krijuar nga pedagogut francez Louis Braille (1809-1852). Është alfabet në reliev që përdoret nga të verbërit. Ky alfabet u përdor për herë të parë në vitin 1829, kurse libri i parë me këtë alfabet është botuar në vitin 1837. Aktualisht alfabeti në reliev i modifikuar dhe i përshtatur sipas veçorive të gjuhëve të ndryshme është pranuar në të gjithë botën. Për formimin e shkronjave L. Braj përdori sistemin gjashtë pikash. Ky sistem shkrim-leximi lehtëson shumë të verbërit për të mësuar dhe për të komunikuar.

Alfabeti shqip në gjuhën e pikave (në brail) është përgatitur nga Dilaver Zgjani dhe Liri Kamberi bazuar në alfabetin francez të Luis Brailit. Ky alfabet është miratuar nga Ministria e Arsimit në vitin 1963 si alfabeti zyrtar i të verbërve në Shqipëri.

Në Shqipëri, sistemi i shkrimit Braj u përpunua në vitin 1963 në një variant që u përshtatet veçorive të gjuhës shqipe dhe po atë vit filluan të shkruhen tekstet e para shqipe me këtë sistem.[1]

Karakteri Braille Kuptimi
a
b
c
ç
d
dh
e
ë
f
g
gj
h
i
j
k
l
ll
m
Karakteri Braille Kuptimi
n
nj
o
p
q
r
rr
s
sh
t
th
u
v
x
xh
y
z
zh

Rerefencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Shefik Osmani, Fjalor i Pedagogjisë, Tiranë, 1983.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]