Algat silikate

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
ASR cracks concrete step barrier FHWA 2006.jpg

Po qe se kemi kaluar lumin e cekët dhe kemi shkelur në gurë të rreshqitëshëm ose ata gurë i kemi kapur në dorë dhe ishin të rrshqitshëm, kjo ka ndodhur, sepse gurët kanë qenë të mbuluar me një masë, e cila kryesisht përbëhet nga algat silikate këta janë organizma një qelizorë, rrallë kolonialë me ngjrë të murme në të qelur os të verdhë në të murrme. Forma e trupit mund të jetë (topthore, eliptike, cilindrike, penjzore etj) Klorpolastet e tyre përmbajnë (klorofil, karrotinë, ksamofil), e diatomin.

Algat Silikate dallohen për ndërtimin e posaçëm të murit qelizor, i cili përbëhet nga dy kapakë të futur brenda njëri-tjetërit si kutia me kapakun. Kapaku i murit quhetë epitekë kurse pjesa tjetër e mbuluar me kapak (Kutia është e vogël) dhe quhet hipotekë. Për llojet e më pak të zakonshme të alkali të shtyrë nga degradimi i betonit shih edhe Alkali-agregat reagim (faqe kthjelluese).

Reagimi i alkali-silicë (ASR) është një reagim që ndodh me kalimin e kohës në konkret midis paste çimentos shumë alkaline dhe reaktive jo të kristaltë (amorfe) silicë, e cila është gjetur në agregatet të përbashkëta. Reagimi ASR është i njëjtë si reagim Pozzolanic e cila është e thjeshtë acid-bazë reaksion në mes të hidroksid kalciumi, i njohur gjithashtu si Portlandite, ose (Ca (OH) 2), dhe acid silicik (H4SiO4, ose Si (OH) 4). Për hir të thjeshtësisë, ky reagim mund të përfaqësohet skematike si vijon :

Ca (OH) 2 + H4SiO4 → Ca2 + + H2SiO42-+ 2 H2O → CaH2SiO4 · 2 H2OKy reagim shkakton zgjerimin e agregatit ndryshuar nga formimi i një xhel ënjtje të Kalciumi sherbet silikat (CSH). Ky gel rritet në vëllim me ujë dhe ushtron një presion të shtrirë brenda materiale, duke shkaktuar spalling dhe humbja e fuqisë e betonit, në fund çuar në dështimin e saj.

Pra, ASR mund të shkaktojë zgjerimin serioze dhe plasaritje në konkrete, duke rezultuar në probleme kritike strukturore që mund edhe forcë prishjen e një strukture të veçantë. [3]

Mekanizmi i ASR shkaktuar përkeqësimin e betonit mund të përshkruhet në katër hapa si më poshtë :

1. Zgjidhja alkaline sulme totale silicore për të kthyer atë të trashë xhel alkali silikat.

2. Konsumi i alkali nga reagimi shkakton shpërbërjen e Ca2 + joneve në ujë pore çimentos. Joneve kalcium pastaj reagojnë me xhel për të kthyer atë në sherbet të vështirë kalcium silikat.

3. Zgjidhja depërtuar alkaline konverton mineraleve të mbetur silicore në xhel rëndë alkali silikat. Presioni rezultante shtrirë është ruajtur në tërësi.

4. Presionin e akumuluar të çara agregate dhe paste përreth çimentos kur presioni e kalon tolerancën e përgjithshme. [4]