Ali Baba dhe Dyzet Hajdutët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kasimi në shpellë nga Maxfield Parrish (1909)

Ali Baba dhe Dyzet Hajdutët (Arabisht: علي بابا والأربعون لصا‎) është një përrallë folklorike e shtuar në Një mijë e një netë në shekullin e 18-të nga përkthyesi i saj francez Antoine Galland, i cili e dëgjoi atë nga tregimtarja maronitja siriane Hanna Diyab. Ajo është rrëfyer dhe interpretuar gjerësisht në shumë media, veçanërisht për fëmijët, për të cilët shpesh shtypen aspektet më të dhunshme të tregimit.

Në versionin origjinal, Ali Baba (Arabisht: علي بابا) është një druvar i varfër që zbulon sekretin e një denari të hajdutëve, i futur me frazën magjike "Hapu sesame". Hajdutët e mësojnë këtë dhe përpiqen të vrasin Ali Babën, por skllavja besnike e Ali Babës shkatërron komplotet e tyre. Ali Baba i jep të birit në martesë dhe e mban sekretin e thesarit.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ali Baba dhe vëllai i tij i madh, Kasimi, janë bijtë e një tregtari. Pas vdekjes së babait të tyre, Kasimi i babëzitur martohet me një grua të pasur dhe bëhet mirëbërës, duke u bazuar në biznesin e babait të tyre. Ali Baba martohet me një grua të varfër dhe vendoset në tregtinë e një shkruesi të drurit.

Një ditë, Ali Baba është në punë duke mbledhur dhe prerë dru zjarri në pyll, kur ndodh që të dëgjojë një grup prej 40 hajdutësh që vizitojnë thesarin e tyre të ruajtur. Thesari i tyre është në një shpellë, goja e së cilës është vulosur nga një shkëmb i madh. Ai hapet në fjalët magjike "hapu sesame" dhe vuloset vetë në fjalët "mbyllu sesame". Kur hajdutët janë zhdukur, Ali Baba hyn vetë në shpellë dhe me mirësi merr në shtëpi një qese të vetme me monedha ari.

Ali Baba dhe gruaja e tij huazojnë peshoren e kunatës së tij për të peshuar pasurinë e tyre të re. Pavarësisht nga ta, gruaja e Kasimit vendos një lesh dylli në peshore për të zbuluar se për çfarë po përdor Ali Baba, pasi është kurioze të dijë se për çfarë lloj kokrrash duhet të matë kunati i saj i varfër. Për tronditjen e saj, ajo gjen një monedhë ari që ngjitet në peshore dhe i thotë burrit të saj. Nën presionin e vëllait të tij, Ali Baba detyrohet të zbulojë sekretin e shpellës. Kasimi shkon në shpellë, duke marrë me vete një gomar për të marrë sa më shumë thesar. Ai hyn në shpellë me fjalët magjike. Por në lakminë dhe eksitimin e tij për thesarin, ai harron fjalët për të dalë përsëri. Hajdutët e gjejnë atje dhe e vrasin. Kur vëllai i tij nuk kthehet, Ali Baba shkon në shpellë për ta kërkuar atë, dhe e gjen trupin të coptuar dhe secila pjesë eshte vendosur pikërisht brenda hyrjes së shpellës, si paralajmërim për këdo tjetër që mund të përpiqet të hyjë.

Ali Baba e sjell trupin në shtëpi, ku i beson Morgiana, një skllave e zgjuar nga familja e Kasimit, me detyrën t’i bëjë të tjerët të besojnë se Kasimi ka vdekur një vdekje natyrale. Së pari, Morgiana blen ilaçe nga një aparat mjekësor, duke i thënë atij se Kasimi është i sëmurë rëndë. Atëherë, ajo gjen një rrobaqepës të vjetër të njohur si Baba Mustafa të cilin e paguan, ia mbyllin sytë dhe çon në shtëpinë e Kasimit. Aty, brenda natës, rrobaqepësi shtron pjesët e trupit të Kasimit përsëri. Ali Baba dhe familja e tij janë në gjendje t'i japin Kasimit një varrosje të duhur pa askush të dyshojë për asgjë.

Vjedhësit, duke e gjetur se trupin paska shkuar, e kuptojnë që një person tjetër duhet ta njohë sekretin e tyre dhe ata u nisën ta gjurmojnë. Njëri nga hajdutët zbret në qytet dhe takohet me Baba Mustafën, i cili përmend se ai sapo ka qepur trupin e një njeriu të vdekur përsëri së bashku. Duke kuptuar se njeriu i vdekur duhet të ketë qenë viktima e hajdutëve, hajduti i kërkon Baba Mustafës të çojë rrugën drejt shtëpisë ku është kryer vepra. Ata ia mbyllin sytë rrobaqepësit, dhe në këtë gjendje ai është në gjendje të tërheqë hapat e tij dhe të gjejë shtëpinë. Vjedhësi shënon derën me një simbol që hajdutët e tjerë mund të kthehen atë natë dhe të vrasin të gjithë në shtëpi. Sidoqoftë, hajduti është parë nga Morgiana e cila, besnike ndaj zotërisë së saj, prish planin e hajdutit duke shënuar në mënyrë të ngjashme të gjitha shtëpitë e lagjes. Kur 40 hajdutët kthehen atë natë, ata nuk mund të identifikojnë shtëpinë e saktë, dhe udhëheqësi i tyre vret hajdutin e pasuksesshëm në një tërbim të furishëm. Të nesërmen, një hajdut tjetër rishikon Baba Mustafën dhe provon përsëri. Vetëm këtë herë, një copëz guri eshte vendosur në derën e përparme të Ali Babës. Përsëri, Morgiana prish planin duke bërë patate të skuqura të ngjashme në të gjitha dyert e dyerve, dhe hajduti i dytë vritet edhe për dështimin e tij. Më në fund, udhëheqësi i hajdutëve shkon dhe duket vetë. Këtë herë, ai mëson përmendsh çdo detaj që mundet për pjesën e jashtme të shtëpisë së Ali Babës.

Drejtuesi i hajdutëve pretendon të jetë një tregtar nafte që ka nevojë për mikpritjen e Ali Babës, duke sjellë me vete mushka të ngarkuara me 38 kavanoza vaji, një të mbushur me vaj dhe ne 37 te tjeret jane fshehur hajdutët e tjerë të mbetur. Pasi Ali Baba është në gjumë, hajdutët planifikojnë ta vrasin atë. Përsëri, Morgiana zbulon dhe prish planin, duke vrarë 37 hajdutët në kavanozat e tyre të naftës duke derdhur vaj të valë mbi ta. Kur udhëheqësi i tyre vjen për të zgjuar njerëzit e tij, ai zbulon se të gjithë kanë vdekur dhe shpëtojnë. Të nesërmen në mëngjes, Morgiana i tregon Ali Babës për hajdutët në kavanoza. Ata i varrosin, dhe Ali Baba tregon mirënjohjen e tij duke i dhënë Morgianës lirinë e saj.

Për hakmarrje të saktë, udhëheqësi i hajdutëve vendoset si një tregtar, miqësohet me djalin e Ali Babës (i cili tani është në krye të biznesit të të ndjerit Kasimit), dhe është i ftuar për darkë në shtëpinë e Ali Babës. Sidoqoftë, hajduti njihet nga Morgiana, e cila kryen një valle shpate me një kamë për darkat dhe ia ngul në zemrën e hajdutit, kur ai humb kujdesin. Ali Baba në fillim është zemëruar me Morgiana, por kur zbulon se hajduti kërkonte ta vriste, ai është jashtëzakonisht mirënjohës dhe e shpërblen Morgiana duke u martuar me djalin e tij. Ali Baba është lënë më pas si i vetmi që e di sekretin e thesarit në shpellë dhe si mund ta përdorë atë.

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]