Alois Stöger (Politikan)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Alois Stöger
Gesundheitsminister Alois Stöger (3074205754).jpg
Alois Stöger, 2008
Lindi më (1960-09-03) 3 Shtator 1960 (59 vjeç)
Vendlindja Linz, Austri
Vdiq më =
Profesioni politikan
Organizata Minister federal për transport, inovacion dhe teknologji
Titulli Minister federal për punë, çështje sociale dhe mbrojtje të konsumatorit (26 janar 2016)
Paraardhësi Rudolf Hundstorfer
Partia politike Partia Social Demokrate e Austrisë

Alois Stöger (lindur 3 shtator 1960 në Linz) ka qënë një sindikalist austriak (FSG) dhe politikan (SPÖ). Që nga 26 janar 2016 zoti është Stöger Minister i Punësimit dhe Çështjeve Sociale të Austrisë. Stöger e ka kete portofolin e tretë, i pari ka qene i Transporti dhe me pas i Ministrisë së Shëndetësisë.

Alois Stöger, 2013

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

I lindur në Linz, Stöger ndoqi shkollën fillore në Allerheiligen rreth viteve 1966 dhe 1971 dhe shkollen sekondare në Perg nga 1971 deri 1975 . Pas shkollimit mbaroi shkollimin dual si mekanik në Allerheiligen im Mühlkreis pranë Voest në Linz. Nga viti 1979 deri 1986 ai ishte një punëtor i kualifikuar në Voest Alpine AG. Në 1982 ai u bë kryetar i rinisë sindikalsite te Austrise së Epërme, nga 1986 ai ishte sekretar i sindikates Metall-Bergbau-Energie (metal miniera energji). Ai gjithashtu ka shërbyer nga viti 1997 deri 2003 ne këshillin komunal dhe nga viti 2003 deri në 2008 ne këshillin e qytetit të Gallneukirchen. Përveç aktiviteteve të tij profesionale si një personalitet i sindikatave, ai përfundoi kurse trajnimi në Akademinë Sociale të Vjenës te Dhomes Punës dhe në Akademinë Sociale Evropiane. Më pas përfundoi kursin e korrespondencës "praktikë sociale" në Universitetin Marc-Bloch në Strasburg

Nga mesi i vitit 2005 ai u zgjodh njëzëri kryetar i sigurimit rajonal shëndetësor rajonal (OÖGKK) te Austrise se Eperme Ai ka mori nje mbeshtetje të madhe nga partia e tij për shkak të menaxhimit te susksesshem financiar të OÖGKK.

Politika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 24 nëntor 2008 Stoeger ishte caktuar për të Ministër të Shëndetësisë në qeverinë e sapoformuar austriake dhe beri betimin më 2 dhjetor 2008, së bashku me të Qeverinë Federale Faymann I të Kryetarit SPO Verner Fejman.

Pikësynimi i madh i tij ishte financimi i paketës se sistemit të sigurimit që Stöger kishte prezantuar në prill të vitit 2009 në Këshillin e Ministrave. Kjo pakete synonte reduktimin e deficiteve ekzistuese financiare të sigurimit shëndetësor.

Pikat te rendesishme të tjera të politikës së tij ishin të ushqyerit dhe ushqimi i shëndetshëm. Që nga fillimi i vitit 2011 Ministri i Shëndetësisë vuri ne jete "Planin e Veprimit ushqyerit Kombëtar" (NAP.e.) .

Zoti Stöger ndoqi nje politike parimore per mbrojtjen e joduahnpiresev duke realizuar ndrjen e zonave ku lejohej dhe ku nuk lejohej duhani.

Pas shendoshjes së sigurimeve dhe krijimin e praktikave për grup Stoeger filloi në vjeshtën e vitit 2010 me negociatat për një reformë të mbarëkombëtare të kujdesit shëndetësor. leresime

Nderime dhe vlerësime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

"Großes Goldene Ehrenzeichen am Bande für Verdienste um die Republik" (Dekorata e madhe e arte e nderit si nderim për Shërbime ndaj Republikës)

Te tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ne janar te 2017 viziton Shqiperine dhe merr takim me ministrin shqiptar Blendi Klosi

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Alois Stöger, in: Internationales Biographisches Archiv 52/2008 me 23. dhjetor 2008, ne Munzinger-Archiv