Alpet Gëlqerorë Jugor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Southern Limestone Alps
Fanes group of the Dolomites
Pika më e lartë
MajaOrtler
Ngritja3,905 m (12,812 ft)
Gjeografia
ShtetetAustri, Slloveni, Itali dhe Zvicër
StatesCarinthia, East Tyrol, Friuli-Venezia Giulia, Veneto, Trentino-Alto Adige/Südtirol dhe Lombardy
VargmaliEastern Alps
Gjeologjia
Mosha shkëmboreMesozoic dhe Tertiary
Lloji i shkëmbitGëlqeror dhe Dolomite

Alpet Gëlqerorë Jugor (italisht: Alpi Sud-orientali) janë vargmalet e jugut të Alpeve Lindore, në Alpet Qendrore dhe Lindore kryesisht të vendosura në pjesën veriore të Italisë dhe në tokat e ngjitura të Austrisë dhe Sllovenisë. Dallimi nga Alpet Qendrore, ku ndodhen majat më të larta, është e bazuar në dallimet në përbërjen gjeologjike. Alpet Gëlqerorë Jugor të shtrihen nga vargu Sobretta-Gavia në Lombardi në perëndim e deri në PohorjeSlloveni në lindje.

Klasifikim AVE i Alpeve Lindore:

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grupet e Alpeve Gëlqerorë Jugor
(vijat me ngjyrë vjollcë tregojnë kufijtë ndërkombëtarë dhe kufijtë e shteteve të Austrisë)
 • Pohorje (1)
 • Kamnik–Savinja Alps (2)
 • Karavanke (3)
 • Julian Alps (4)
 • Gailtal Alps (5)
 • Carnic Alps (6)
 • Southern Carnic Alps (7)
 • Dolomites (8)
 • Fiemme Mountains (9)
 • Vicentine Alps (10)
 • Nonsberg Group (11)
 • Brenta Group (12)
 • Garda Mountains (13)
 • Ortler Alps (14)
 • Adamello-Presanella Alps (15)
 • Sobretta-Gavia Group (16)