Jump to content

Angiologia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Angiologia (nga ἀγγεῖον greke, angeīon, "anije" ; dhe-λογία,-logia) është specialiteti mjekësor i cili studimet e sëmundjeve të përhapet dhe sistemin e sistemit limfatik, dmth, arterieve, veins dhe limfatik vases, dhe sëmundjet e saj. Shumica shkaqet kryesore të vdekjes në botën moderne janë të lidhura me enë gjaku patologjisë. Fushën e mjekësisë e enëve të gjakut (angiology) është fushën që merret me parandalimin, diagnosing dhe trajtimi i enëve të gjakut dhe sëmundjet e lidhura me enë gjaku.

Arterial sëmundjeve përfshijnë aorta (aneurysms / autopsi) dhe furnizimin e arterieve të këmbëve duart, veshkat, truri, zorrët. Ai mbulon gjithashtu arterial trombozë dhe emboli ; vasculitides ; dhe vasospastic çrregullimeve. Natyrisht, ajo merret me parandalimin e cardio - sëmundjet e enëve të gjakut si krizë zemre dhe goditje. Venoz sëmundjeve përfshijnë venoz trombozë, pamjaftueshmërisë kronike venoz, dhe variçe veins. Limfatik sëmundjeve përfshijnë fillor dhe të mesëm format e lymphedema. Ajo gjithashtu përfshin faktorët e rrezikut modifikimin e enëve të gjakut për sëmundje si lartë cholesterol, tensionit të lartë. Kardiovaskulare faktorët e rrezikut të tilla tension të lartë, dhe të tjerët i dehur cholesterol bien në mjekësi specialiteti i enëve të gjakut. Kështu një ilaç specialist i enëve të gjakut duhet të jenë të aftë për të trajtuar më i madh i sëmundjeve në moshën tonë në një mënyrë, duke përdorur një perspektivë unike.

Aktualisht ka një mungesë të praktikuesit në këtë fushë, kryesisht për shkak të mungesës së programeve trajnuese dhe mungesa e vetëdijes në pacientë dhe mjekë të këtë si një specialitet të dallueshme mjekësore. [Citim nevojshme] Me një rritje barra e sëmundjeve të enëve të gjakut tonë në plakje popullsisë, ngritjen e një masë kritike e mjekëve me interes në sëmundjet e enëve të gjakut është i lartë.