Anija e zbarkimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Automjete amfibe brenda një LSD amerikane.

Anija zbarkuese është mjet detar i vogël dhe i mesëm, i tillë si varkat dhe maunet, të përdorura për të përcjellë një forcë zbarkimi (këmbësori dhe automjete) nga deti në breg gjatë një sulmi amfib. Termi përjashton anijet zbarkuese, të cilat janë më të mëdha. Prodhimi i mjeteve detare arriti kulmin gjatë Luftës së Dytë Botërore, me një numër të konsiderueshëm modelesh të ndryshme të prodhuara në sasi të mëdha nga Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara.

Për shkak të nevojës për t'u ngjitur në një plazh të përshtatshëm, mjetet lundruese të Luftës së Dytë Botërore ishin me fund të sheshtë dhe shumë modele kishin një front të sheshtë, shpesh me një rampë të ulët, në vend të një harku normal. Kjo i bëri ata të vështirë për t'u kontrolluar dhe shumë të pakëndshëm në det të trazuar. Pika e kontrollit (shumë rudimentare për të quajtur një urë në LCA dhe mjete të ngjashme) ishte normalisht në pjesën e pasme ekstreme të anijes, siç ishin motorët. Në të gjitha rastet, ata njiheshin nga një shkurtim që rrjedh nga emri zyrtar dhe jo nga titulli i plotë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]