Jump to content

Anila Paparisto

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Prof. Dr. Anila Paparisto është lektore në Universitetin e TiranësFakultetin e Shkencave të Natyrës, Departamenti i Biologjisë.[1] Në 2021 ajo u emërua Zëvëndës Rektore e Universitetit të Tiranës.[2]

Prof. Dr. Anila Paparisto ka rreth 27 vjet përvojë në kërkime shkencore dhe projekte në fushën e biologjisë së kafshëve, kërkimeve të biodiversitetit, shkencave mjedisore dhe biodiversitetit, menaxhimit në arsimin e lartë, trajnimit në strategjitë dhe metodat e mësimdhënies dhe edukimit, dinamika arsimore, juridik. në arsimin e lartë, sigurimin e cilësisë dhe mësimdhënien e shkencave biologjike. Gjatë karrierës së saj akademike Prof. Paparisto ka qenë e përfshirë në projekte kërkimore dhe shkencore kombëtare dhe ndërkombëtare. Rezultatet e saj kërkimore shkencore janë publikuar në revista kombëtare dhe ndërkombëtare.

Prof. Paparisto është anëtare e Rjetit të Grave Shqiptare ne STEM (NAWSTEM). [3] [4] Ajo është fituese e çmimit L'Oréal-UNESCO Për Gratë e reja në Shkencë. [5]

Edukimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anila Paparisto ka një master shkencor në Biologji Molekulare dhe Bioteknologji nga Vrije Universiteiet, Belgjikë. Në vitin 2001 mori titullin doktor i shkencave në biologji pranë Fakultetit të Shkencave Natyrore, në Universitetin e Tiranës, doktoraturë e mbrojtur me tezën "Të dhëna mbi Coleoptera (Insecta) në Bregdetin Shqiptar". Në vitin 2007 mori titullin Profesor i Asociiuar pranë Fakultetit të Shkencave Natyrore, në Universitetin e Tiranës, dhe në vitin 2011 mori titullin Profesor pranë të njëjtit institucion.[6]

Karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anila Paparisto ka një eksperiencë të gjatë në arsimin e lartë dhe në kërkim. Prej vitit 1994 ajo është lektore e Zoologjisë së Jovertebrorëve dhe Didaktikat e Mësimdhënies pranë Fakultetit të Shkencave të Natyrës në Unierstitetin e Tiranës. Ajo ka më shumë se 80 artikuj shkencorë dhe 10 libra të botuar.

Përpos aktiviteti shkencor, Anila Paparisto ka një eksperiencë të gjatë në zhvillimin e arsimit dhe shkencës, duke mbajtur pozicione të ndryshme si Anëtare e Këshillit të Arsimit të Lartë dhe Kërkimit Shkencor gjatë viteve 2015-2018. Prof. Paparisto ka kontribuar aktivisht si pjesë e Grupit Reformues të Arsimit të Lartë dhe Kërkimit Shkencor në Republikën e Shqipërisë. [7] Prof. Paparisto ka shërbyer si anëtare e Bordit Shqiptar të Akreditimit nga 2017-2021.[8] Prej 7 qershorit 2021, ajo është emëruar Zëvendësrektor i Universitetit të Tiranës për anën mësimore.[9]

Çmime dhe Anëtarësime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2002 mori çmimin L'Oréal-UNESCO For Women in Science Awards Fellow [10]. Prej vitit 1995 është anëtare e bordit të Shoqatës së Biologëve të Shqipërisë. Ajo është anëtare e Akademisë së Shkencave prej vitit 2013.[11]

Publikime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Paparisto, A. et.al., (2020) "Fauna of Tirana region", PrintAL, ISBN: 978-9928-322-26-5

Paparisto, A. et.al, (2020) "Suplementary Curriculum to assist teachers of High School", ISBN ISBN: 978-9928-322-10-4

Paparisto, A. e.al, (2020) "The Impact of High School Core Courses on First-Year Student Success. Case Study: Biology vs Engineering", [12]

Ndërlidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Profili Akademik në Research Gate: https://www.researchgate.net/profile/Anila_Paparisto

Profili në ASCAL: https://www.ascal.al/media/documents/ba/Anila-Paparisto.pdf

Profili në UT: https://unitir.edu.al/wp-content/uploads/2021/04/Cv-Anila-Paparisto.pdf

Profili në LinkedIn: https://al.linkedin.com/in/anila-paparisto-69333180

Takimi virtual i NAWSTEM: https://scidevcenter.org/webinar-series-5-women-in-stem/

STEMtalk i SCiDEV dhe NAWSTEM: https://scidevcenter.org/local-stemspresso-promoting-women-in-stem-to-youth-from-youth/

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ https://unitir.edu.al/organika-e-personelit-akademik-te-fshn/
 2. ^ https://unitir.edu.al/vendim-i-rektorit-nr-80-date-07-06-2021-per-miratimin-e-prof-dr-anila-paparisto-zevendesrektor-i-ut-se-per-anen-mesimore/
 3. ^ https://scidevcenter.org/network-of-albanian-women-in-stem/
 4. ^ https://scidevcenter.org/
 5. ^ https://www.loreal.com/-/media/project/loreal/brand-sites/corp/master/lcorp/press-releases/foundation/loral-and-unesco-present-the-4th-edition-of-the-programfor-women-in-science/tt3ntc1214pz-1-805.pdf
 6. ^ https://sites.google.com/a/fshn.edu.al/departamenti-i-biologjisee/personelli/profdr-Anila-Paparisto |Aksesuar në 13.10.2020
 7. ^ http://arsimi.gov.al/wp-content/uploads/2018/08/Raport_Ministria_Arsimit.pdf
 8. ^ https://www.ascal.al/media/documents/legjislacioni/Urdher_Nr32_date_17_03_17.pdf
 9. ^ "Vendim i Rektorit Nr.80, datë 07.06.2021, "Për miratimin e Prof. Dr. Anila Paparisto, zëvendësrektor i UT-së për anën mësimore – UNIVERSITETI I TIRANËS". unitir.edu.al. Marrë më 2021-07-31. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/L%27Or%C3%A9al-UNESCO_For_Women_in_Science_Awards#cite_note-UNESCO_2002-11
 11. ^ https://sites.google.com/a/fshn.edu.al/departamenti-i-biologjisee/personelli/profdr-Anila-Paparisto |Aksesuar në 13.10.2020
 12. ^ https://conf.seeu.edu.mk/wp-content/uploads/2020/09/Book-of-abstracts_T2P-Scientific-Conference-_FINAL-2_compressed.pdf