Jump to content

Anonimi Valesian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Anonimi Valesian [1] (ose Excerpta Valesiana) është titulli konvencional i një përmbledhjeje të dy kronikave fragmentare vulgare latine, të emërtuar nga redaktori i saj modern, Henricus Valesius, i cili botoi tekstet për herë të parë në vitin 1636, së bashku me botimin e tij të parë të shtypur. të Res GestaeAmmianus Marcellinus. Të dy fragmentet nuk kanë lidhje, njëri i përket shekullit IV dhe tjetri i shekullit VI. E vetmja lidhje midis dy fragmenteve është prania e tyre në të njëjtin dorëshkrim dhe historia e tyre e redaktimit së bashku. [2] Kur vëllai i Henrikusit, Hadriani, riredaktoi Anonimus-in në një botim të Ammianus Marcellinus në vitin 1681, ishte hera e parë që të dy fragmentet u ndanë qartë. [3]

Vepra e Anonimit Valesian është një çështje e debatuar e historiografisë për më shumë se njëqind vjet, aq më tepër që identiteti i autorëve dhe rrethanat e përpilimit të veprës janë të paqarta. [4] [3] Në këto shkrime gjenden të dhëna edhe për Ilirinë dhe ilirët.

Dorëshkrimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tekstet ekzistojnë vetëm në një dorëshkrim të vetëm të shekullit IX të mbajtur në Berlin. [5] Kur dorëshkrimi u gjet në Kolegjin Jezuit de Clermont në Paris në formën e një tufe pergamenë prej 34 fletësh të dobëta në nëntë duar të ndryshme, ai u rendit sipas duarve dhe u rilidh. Koleksioni u shfaq në katalogun e kolegjit jezuit me rastin e shitjes së bibliotekës me ankand në vitin 1764. Koleksioni u ble nga një farë Johannes Meermann dhe u transferua në Hagë (duke u bërë Codex Meermannus 794). Pas vdekjes së Meermann, koleksioni i kaloi një koleksionisti anglez, Sir Thomas Phillipps (Codex Phillippsianus 1885). Më vonë, nëpërmjet trashëgimtarëve, ajo u mor nga Biblioteka Shtetërore Gjermane në Berlin në vitin 1887, ku është e aksesueshme sot nën shenjën e raftit znj. Phill. 1885. [3]

Anonimi Valesian II u përdor në një përmbledhje fragmentesh në Vat. Pal. lat. 927. Kjo nuk rrjedh drejtpërdrejt nga dorëshkrimi i Berlinit. [2]

Fragmente[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anonimi Valesiani I[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anonimi Valesianus I (ose Excerptum Valesianum I), që ndonjëherë i jepet titulli konvencional i veçantë Origo Constantini Imperatoris ("Linja e gjakut të perandorit Kostandin") ndoshta daton rreth vitit 390 dhe përgjithësisht konsiderohet si një burim i besueshëm. Fillimi i Origos tashmë duket si fjalia përfundimtare e një tregimi mbi sundimin e Dioklecianit dhe Maksimianit . [4] Në vitin 1963 Arnaldo Momigliano përmblodhi rezultatet e studimit për Origo Constantinin me fjalët se "Gjithçka është në dyshim për pjesën e parë të Anonymus Valesianus". Kanë mbetur pyetje, në lidhje me datën e botimeve, burimet dhe rishikimet e Origos, të cilat nuk kanë gjetur ende përgjigje bindëse. [4]

Anonimi Valesiani II[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Anonimi Valesianus II (ose Excerptum Valesianum II), i referuar ndonjëherë si Pars Posterior, i shkruar pas vitit 526 dhe ndoshta midis viteve 540 dhe 550. [6] Teksti titullohet ex libris kronorum inter cetera, duke nënkuptuar se është shkëputur nga disa kronika ose nga një kronikë e titulluar Libri Chroniorum (ose ndoshta një Kronikë në disa libra). [2] Teksti më së shumti trajton mbretërimin e mbretit ostrogotik Teodoriku i Madh. Nganjëherë quhet Chronica Theodericana. [2]

Identiteti i autorit dhe rrethanat e përpilimit të Pars Posterior janë të paqarta, megjithatë disa studiues mendojnë se "bazuar në një kronikë që nuk ekziston më nga peshkopi i Ravenës, Maximianus". [7]

Pars Posterior përbëhet nga 60 kapituj dhe paraqet zinxhirin e ngjarjeve si një kronikë nga kapitulli 36 deri në 59: nga sundimi i perandorit Zeno, përmes rënies së pushtetit të Odoacerit, deri në pasardhjen e Teodorikut të Madh në vitin 493. Në pjesën tjetër, nga kapitulli 60 deri në 79, mund të gjendet përshkrimi i sundimit të Teodorikut të Madh – sundimtarit italian me origjinë gjermanike. Përveç përshkrimit të ngjarjeve politike, autori ndalet në portretizimin e virtyteve kryesore të sundimtarit përmes rrëfimeve të ndryshme. Në pjesën përmbyllëse (kapitulli 80 deri 96) autori përshkruan vitet tragjike të sundimit të Teodorikut. [3]

Vepra u përdor nga Edward Gibbon si një burim kryesor për perspektivën romake mbi periudhën ostrogotike në Historinë e tij të rënies së Perandorisë Romake .

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • James Noel Adams, The Text and Language of a Vulgar Latin Chronicle (Anonymus Valesianus II) (University of London), 1976;
 • S.J.B. Barnish, "The Anonymus Valesianus II as a source for the last years of Theoderic", Latomus, 42 (1983:572-596).
 • Tamás Kovács, "Some remarks on Anonymus Valesianus' Pars Posterior", Chronica: Annual of the Institute of History, 13 (2017, 5–16).
 • Ingemar König (ed.), Anonymus Valesianus, Origo Constantini. Part I : Text und Kommentar, (Trierer Historische Förschungen) Trier 1987.
 • Ingemar König, Aus der Zeit Theodorichs des Großen: Einleitung, Text, Übersetzung, Kommentar einer anonymen Quelle, Darmstadt 1997.
 • Isabel Lasala Navarro, Pilar López Hernando, "Chronica Theodericiana, comentario, notas y traduccion", Habis, 40' (2009:251-275)

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Given the existence of at least two authors, the plural Anonymi Valesiani is sometimes used.
 2. ^ a b c d Brian Croke, "Latin Historiography and the Barbarian Kingdoms", in G. Marasco (ed.), Greek and Roman Historiography in Late Antiquity: Fourth to Sixth Century A.D. (Brill, 2003), pp. 352–358.
 3. ^ a b c d Kovács, Tamás (2017). "Some remarks on Anonymus Valesianus Pars Posterior" (PDF). Chronica: Annual of the Institute of History (në anglisht). 13: 5–16 – nëpërmjet SZTE Publicatio.
 4. ^ a b c Winkelmann, Friedhelm (2003). "Historiography int the Age of Constantine". Greek and Roman Historiography in the Late Antiquity Fourth to Sixth Century A.D. (në anglisht). Leiden - Boston: Brill. fq. 3–43. ISBN 90 04 11275 8.
 5. ^ Codex Berolinensis 1885.
 6. ^ "The Anonymous Valesianus covered the period 474-526 essentially from a Catholic-exarchate point of view and was probably written near Ravenna ca. 540-550" (Thomas S. Burns, The Ostrogoths: kingship and society, 1980:66).
 7. ^ Geoffrey Nathan, "The fate of Romulus Augustulus", Classica et Mediaevalia: Revue Danoise de Philologie et d'Histoire 1993:268 note 23; the connection to Maximianus was made by Thomas Hodgkin, Italy and Her Invaders: The Ostrogothic invasion, 476-535. 1896:261.