Jump to content

Zeno

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zeno
E ëmaLalliss
U lindTarasis

Flavius Zeno ( /z I n oʊ / ; greqisht: Ζήνων Zénōn 'Zénōn' ; c 425 - 9 Prill 491) ishte perandori Romak Lindor nga 474 në 475 dhe përsëri nga 476 në 491. Revoltat e brendshme dhe përçarja fetare e pllakosën mbretërimin e tij, i cili megjithatë arriti deri diku, në çështjet e huaja. Mbretërimi i tij, pa fundin e Perandorisë Romake Perëndimore, pas depozitimit të Romulus Augustus dhe vdekjes së Julius Nepos, por ai ishte kredituar që kontribuoi shumë në stabilizimin e Perandorisë Lindore.

Në historinë kishtare, Zeno shoqërohet me Henotikon ose " instrumentin e bashkimit ", të shpallur prej tij dhe të nënshkruar nga të gjithë peshkopët Lindorë, me modelin e zgjidhjes, së polemikës monofizite.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ngritja në pushtet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Jeta e hershme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një detaj i Missoriumit të Aspar, që përshkruan magjistarin e fuqishëm Aspar dhe djalin e tij të madh Ardabur (rreth vitit 434). Zeno shkaktoi rënien e Ardaburit, duke prodhuar letra tradhtare që e lidhnin atë me Mbretin Sasanid; Ardabur më vonë ryshfet disa nga ushtarët e Zenonit në përpjekje për ta vrarë.

Emri origjinal i Zenonit ishte Tarasis dhe më saktësisht Tarasikodissa në gjuhën e tij amtare, Isauriane ( Latin: Trascalissaeus ) [1] Tarasis lindi në Isauria, në Rusumblada, më vonë u quajt Zenopolis për nder të Zeno. Babai i tij quhej Kodisa ( siç dëshmohet nga patronimi i tij "Tarasicodissa " ), nëna e tij Lallis, vëllai i tij Longinus. Tarasis kishte një grua, Arcadia, emri i së cilës, tregon një marrëdhënie me aristokracinë Konstandinopolitane dhe statuja e së cilës, u ngrit pranë Banjove të Arcadius, përgjatë shkallëve që çonin në Topoi. [2] Traditat e afërta Lindore dhe të tjera të krishtera pohojnë se, Zeno kishte dy vajza, Hilaria dhe Theopiste, të cilat ndiqnin një jetë fetare, por burimet historike dëshmojnë ekzistencën e vetëm një djali nga Arcadia, të quajtur Zenon. [3] Sipas burimeve antike, karriera prestigjioze e Zenonit - ai kishte luftuar kundër Attila në 447 për të mbrojtur Konstandinopojën dhe për të qenë konsull vitin e ardhshëm - ishte arsyeja pse një oficer tjetër Isaurian, Tarasis, zgjodhi emrin Grek Zeno kur u martua në familjen Perandorake, duke u njohur kështu si Zeno, kur u ngrit në fron. [4] Disa historianë modernë sugjerojnë që gjenerali Isaur Zeno ishte babai i perandorit, por nuk ka konsensus për këtë dhe burime të tjera sugjerojnë që Tarasis ishte anëtar i rrethimit të Zenonit.


Isaurianët, ishin një popull që jetonte në brendësi, nga brigjet mesdhetare të Anadollit, në bërthamën e Maleve Demi ( përgjithësisht ajo që është tani zona e Konjës / Bozkir të Turqisë ). Ashtu si shumica e fiseve kufitare, ata romakët shiheshin si barbarë, edhe pse kishin qenë nënshtetas romakë për më shumë se pesë shekuj. Sidoqoftë, duke qenë të krishterë ortodoksë sesa arianë, siç ishin gotët dhe fiset e tjera gjermane, ata nuk u ndaluan zyrtarisht nga froni.


Sipas disa studiuesve, në mesin e viteve 460, Perandori Romak Lindor, Leo I, donte të ekuilibronte peshën e përbërësit gjermanik të ushtrisë, udhëheqës i të cilit ishte Alan magister militum Aspar. Ai mendoi se, Tarasis dhe Isaurianët e tij mund të ishin ajo kundërpeshë dhe e thirri atë, me shumë Isaurianë, në Konstandinopojë. Ky interpretim, megjithatë, është kontestuar. [5] Nga mesi i viteve 460, Arkadia dhe Zenoni kishin jetuar në Konstandinopojë për ca kohë, [2] ku jetonin edhe Lallis dhe Longinus, kjo e fundit u martua me një Valeria, ndoshta një grua e rangut aristokrat.


Sipas burimeve antike, referimi më i hershëm i Tarasisit daton në vitin 464, kur ai vuri duart mbi disa letra të shkruara nga djali i Asparit, Ardabur, të cilat vërtetonin se djali i magjistarit militum, kishte nxitur Mbretin Sasanid, për të pushtuar territorin Romak, duke premtuar për të mbështetur pushtimin. Përmes këtyre letrave, që Tarasis i dha Leos, Perandori mund të shkarkonte Ardabur, i cili në atë kohë ishte magister militum për Orientem dhe patricius, duke ulur kështu ndikimin dhe ambicien e Asparit. Si shpërblim për besnikërinë e tij, të cilën Leo e lavdëroi Danielin stilist, [6] Tarasis u emërua vjen domesticorum, një zyrë me ndikim dhe prestigj të madh. [2] Ky emërim mund të nënkuptojë se Tarasis kishte qenë një mbrojtës i familjes, ose në gjykatën e Leos në Konstandinopojë, ose i bashkangjitur në stafin e Ardabur në Antioki. [5]

Në vitin 465, Leo dhe Aspar u grindën për emërimin e konsujve për vitin pasardhës ; ishte me këtë rast që, pozicioni i Tarasis u forcua, pasi ai u bë mik dhe aleat i Perandorit. [7]

Dhëndri i Leo I[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndihma e Ariadnës, vajza e madhe e Perandorit Leo I dhe gruaja e Zenonit.

Për ta bërë veten më të pranueshëm për hierarkinë romake dhe popullsinë e Kostandinopojës, Tarasis miratoi emrin grek të Zeno dhe e përdori atë për pjesën tjetër të jetës së tij. Në mes të fundit të vitit 466, Zeno u martua me Ariadne, vajzën e madhe të Leo I dhe Verina ; nuk ka asnjë referencë për atë që u divorcua nga Arcadia, i cili me sa duket vdiq para kësaj. Vitin tjetër lindi djali i tyre dhe Zeno u bë babai i trashëgimtarit të dukshëm të fronit, pasi djali i vetëm i Leos, i kishte vdekur në foshnjërinë e tij ; për të theksuar pretendimin e tij për fronin, djali u quajt Leo. [8] Zeno, megjithatë, nuk ishte i pranishëm në lindjen e djalit të tij, pasi në 467, ai mori pjesë në një fushatë ushtarake kundër Gotëve. [5] [9]

Leo I, vjehrri i Zenonit, Perandorit Romak Lindor nga 457 në 474.

Zeno, si anëtar i protektorëve të brendshëm, nuk mori pjesë në ekspeditën katastrofike, kundër Vandalëve, të udhëhequr më 468, nga kunati i Leos, Basiliscus. Vitin pasues, gjatë të cilit ai mbajti nderin e konsullatës, ai u emërua magister militum për Thracias dhe udhëhoqi një ekspeditë në Traki . Burimet nuk tregojnë qartë se cilin armik luftoi ai atje dhe historianët kishin propozuar gotë ose hun, ose rebelët e Anagastes. Sido që të jetë, përpara se të largoheshin, Leo dhe Zeno kërkuan mendimin e Daniel Stylit për fushatën dhe Daniel u përgjigj se, Zeno do të ishte shënjestra e një komploti por do të shpëtonte i padëmtuar. Në të vërtetë, Leo dërgoi disa nga ushtarët e tij personal me Zenon për ta mbrojtur, por ata u ryshfet nga Aspar për ta kapur në vend. Zeno u informua për qëllimin e tyre dhe iku në Serdica dhe, për shkak të këtij episodi, Leo u bë edhe më i dyshimtë ndaj Aspar. [10]

Pas sulmit, Zeno nuk u kthye në Kostandinopojë, ku ishin Aspar dhe Ardabur, ende me një fuqi të konsiderueshme. Në vend të kësaj, ai u zhvendos në " Murin e gjatë " ( Muri i gjatë i Thrakian Chersonese ose, më pak gjasa, Muri Anastasian ), pastaj në Pylai dhe prej andej në Kalcedon. Ndërsa priste këtu, një mundësi për t'u kthyer në kryeqytet, ai u emërua magister militum për Orientem. Ai mori me vete murgun Pjetër Fuller dhe u nis për në Antioki, Selia e zyrës së tij, duke kaluar nëpër Isauria, ku vendosi rebelimin e Indakut. Zeno qëndroi në Antioki për dy vjet. [11]

Ndërsa jetonte në Antioki me familjen e tij, Zeno simpatizoi pikëpamjet monofizite të Pjetrit Fuller dhe e mbështeti atë kundër kundërshtarit të tij, peshkopit Kalcedonian Martyrius. Zenoni lejoi mbërritjen në Antioki të murgjve nga manastiret aty pranë, që rritën numrin e pasuesve të Pjetrit dhe nuk e shtypën në mënyrë efektive dhunën e tyre. Martiri shkoi në Konstandinopojë për të kërkuar ndihmë nga Leo, por, kur u kthye në Antioki, u informua se, Pjetri ishte zgjedhur peshkop dhe dha dorëheqjen (470). Leo reagoi duke urdhëruar Pjetrin në internim dhe duke iu drejtuar Zenonit një ligj që, ndalon murgjit që të largohen nga manastiret e tyre ose të nxisin rebelim ( 1 qershor 471 ). [12] Në 470/471, Zeno gjithashtu duhej të merrej me një pushtim të Tzanni, i cili sulmoi Armeninë Romake. [13]

Me Zenon larg Kostandinopojës, Aspar kishte rritur ndikimin e tij, duke e vendosur djalin e tij Patricius të emëruar Cezarin dhe të martuar me vajzën e vogël të Leo I, Leontia (470). Burimet janë kontradiktore për shkaqet, por shprehen qartë se në vitin 471, Leo I vrau pabesisht Aspar dhe Ardabur. Kjo sigurisht ndodhi me miratimin e Zenonit dhe Baziliskut, pasi, në prag të vrasjeve, të dy gjeneralët ishin zhvendosur, më afër Kostandinopojës ( Zenoni ishte në Kalcedon ). Pas kësaj, Zeno u kthye në Kostandinopojë dhe u emërua magister militum praesentalis. [14]

Mbretërimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mbretërimi i parë dhe revolta e Baziliskut (475–476)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Monedhë e Leo II, e prerë në emër të "Leo dhe Zeno përjetshëm Augusti "; i përket periudhës kur Zeno dhe djali i tij ishin perandorë të përbashkët, midis 29 janarit dhe 17 nëntorit 474.

Më 25 tetor 473, Leo I caktoi si Cezar nipin e tij Leo II, djalin e Zenonit dhe Ariadnës. Më 18 janar 474, Leo I vdiq; nëse Leo II nuk do të ishte shpallur tashmë bashkë-perandor nga gjyshi i tij, ai do të ishte bërë Augustus me atë rast. Meqenëse Leo II ishte shtatë vjeç ( shumë i ri për të qeverisur vetë ) Ariadne dhe nëna e saj Verina e fituan atë për të kurorëzuar Zenonin, babanë e tij, si bashkë-perandor, gjë që ai bëri në 29 Janar 474. Kur Leo II u sëmur dhe vdiq, Zeno u bë perandori i vetëm.

Zenonit iu desh të zgjidhte çështjet me Mbretin Vandal, Genseric, i cili po kryente sulme kundër qyteteve bregdetare, të Perandorisë, duke kërcënuar rrugët kryesore tregtare detare. Zeno dërgoi Genseric, një oficer të rangut të lartë si ambasador, Severus, i cili arriti të përcaktojë një paqe "të përjetshme" midis Vandalëve dhe Perandorisë, e cila lejoi Romakët të paguanin shpërblime për të burgosurit në duart e Vandalit dhe që i dha fund persekutimit Vandal të Ortodoksëve Të krishterët në territorin e tyre. [15]

Pavarësisht këtij suksesi, Zeno vazhdoi të ishte jopopullor me njerëzit dhe Senatin për shkak të origjinës së tij barbare ; e drejta e tij për fron ishte e kufizuar në martesën e tij me Ariadne dhe marrëdhëniet e tij me Verina, Perandoresha e varfër. Prandaj, ai zgjodhi të merrte mbështetje nga përbërësi Isaurian i ushtrisë, në veçanti, gjeneralët Isaurus Illus dhe Trocundes, të dy vëllezër. Sidoqoftë, Verina vendosi të rrëzonte dhëndrin e saj Zeno dhe ta zëvendësonte atë me të dashurin e saj, ish - magjistarin zyrtiorum Patricius, me ndihmën e vëllait të saj Basiliscus. Komplotistët nxitën trazira në kryeqytet kundër perandorit Isaurian; Basiliscus arriti gjithashtu të bindte Illus, Trocundes dhe gjeneralin Ostrogothik Theodoric Strabo për t'u bashkuar me komplotin. [15]

Monedha e Baziliskut, i cili u rebelua kundër Zenonit në janar 475 dhe mbajti pushtetin deri në kthimin e Zenos në gusht 476. Basiliscus ishte vëllai i Verinës; ai mori pushtetin pasi Zeno iku nga Kostandinopoja, por tjetërsoi njerëzit e Kostandinopojës dhe u kap dhe u vra nga Zeno.

Në janar 475, Zeno u detyrua të largohej nga Kostandinopoja në Isauria me gruan dhe nënën e tij, [16] disa shokë të Isaurit dhe thesarin Perandorak. Illusi dhe Trocundes u dërguan ta ndiqnin dhe Zeno u detyrua të mbyllej në një kështjellë, ku Illusi e rrethoi atë, duke kapur, edhe vëllain e Zenos, Longinus dhe duke e mbajtur atë si peng. [15]

Sidoqoftë, komplotistët shpejt ranë në konflikt me njëri-tjetrin. Basiliscus mori fronin për vete, duke vrarë të dashurin dhe kandidatin e Verinës, Patricius. Ai gjithashtu lejoi që turma të vriste të gjithë Isaurianët e mbetur në Kostandinopojë, një episod që dëmtoi marrëdhëniet me gjeneralët Isaurus Illus dhe Trocundes. Basiliscus, emëroi nipin e tij Armatus magjistar militum, duke tjetërsuar kështu Theodoric Strabonin. Meqenëse Zenoni nuk kishte lënë para, Basiliscus u detyrua të vinte taksa të rënda. Më në fund, ai e tjetërsoi Kishën duke mbështetur monofizitët . Njerëzit e Kostandinopojës gjithashtu ia hodhën fajin atij për një zjarr të madh që dogji disa pjesë të qytetit. Me mbështetjen e fshehtë të Senatit, dhe ryshfetet e paguara nga Zeno, Illus ra dakord të ndërronte anën dhe bashkoi ushtrinë e tij me Zeno, duke marshuar në Konstandinopojë. Basiliscus u përpoq të rimarrë mbështetjen popullore dhe dërgoi një ushtri tjetër kundër Zenonit, nën komandën e nipit të tij Armatus. Zeno arriti të ryshfet edhe Armatus, duke premtuar të konfirmonte gradën e tij të magister militum praesentalis për jetën dhe duke promovuar djalin e tij ( i quajtur edhe Basiliscus ) në gradën e Cezarit ; Ushtria e Armatusit nuk arriti të kapte trupat e Zenonit gjatë marshimit të tyre në Kostandinopojë. [15]

Në gusht të vitit 476, Zenoni rrethoi Kostandinopojën. Senati hapi portat e qytetit për Isaurian, duke lejuar perandorin e rrëzuar të rifillojë fronin. Bazilisku iku me familjen e tij në pagëzimin e Hagia Sophia. I tradhtuar nga Patriarku Akac, ai u dorëzua vetë dhe familja e tij pasi nxori një premtim solemn nga Zenoni, për të mos derdhur gjakun e tyre. Basiliscus dhe familja e tij u dërguan në një fortesë në Kapadokia, ku Zeno i kishte mbyllur në një cisternë të thatë, për të vdekur nga ekspozimi. [17]

Pas restaurimit të tij, Zeno përmbushi premtimet e tij, duke e lënë Armatus, të mbante titullin e tij magister militum praesentalis (ndoshta edhe duke e ngritur atë në gradën e patricius ) dhe duke emëruar djalin e tij, Basiliscus Cesar në Nikenë. [18]

Në 477, megjithatë, Zeno ndryshoi mendje, ndoshta me nxitjen e Illus, pasi ky i fundit, qëndroi për të fituar nga rënia e Armatus dhe urdhëroi vdekjen e Armatus. Zeno konfiskoi të gjitha pronat e Armatus, rrëzoi djalin e tij Basiliscus dhe e shuguruan si prift. [19] [20] [21]

Fundi i Perandorisë Perëndimore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ky solidus është prerë nga Odoacer në emër të Zeno. Odoacer drejtoi Italinë nën patronazhin zyrtar të Perandorit Lindor.

Perandori perëndimor Olybrius vdiq në vjeshtën e 472. Gundobad, The militum Magister perëndimore atëherë shpallet Glycerius, i vjen domesticorum (komandant i rojeve) si perandor perëndimore në Ravenna. Leo I refuzoi të mbështesë Glikerin dhe ngriti nipin e tij Julius Nepos në bashkë - perandor për perëndimin në 473. Duke pritur rezistencë, Nepos u detyrua nga moti i keq i dimrit të vononte udhëtimin e tij deri në vitin e ardhshëm ; prandaj iu la Zenonit, si pasardhësi i Leos, të mbështeste instalimin e Julius Nepos në Ravenna. Nepos arriti në Itali, shpejt rrëzoi Glicerin, i cili nuk ofroi asnjë rezistencë dhe u shpall perandor nga Senati Romak në Qershor 474. Julius ishte në marrëdhënie të mira me Zeno, dhe madje ai preu monedha në emrat e Zeno, Leo II dhe vetë.

Evropa dhe Pellgu i Mesdheut në rënien e Perandorisë Romake Perëndimore në 476

Në gusht të vitit 475, gjatë Basiliscus ' mbretërimit, ndërsa Zeno ishte në Isauria bllokuar nga vënë në pah " ushtria, Orestes, perëndimore militum Magister, revoltuar, duke i detyruar të largohen Nepos Itali për Dalmaci ; Orestes shpalli perandorin djalin e tij Romulus Augustus, por nuk ishte në gjendje të fitonte besnikërinë e mbetjeve të Perandorisë Perëndimore jashtë Italisë. Një vit më vonë, ndërsa Zenoni po hynte në Konstandinopojë për t'i dhënë fund uzurpimit të shkurtër të Baziliskut, Romuli dhe Oresti u përmbysën nga Kryegjoni Odoacer. Me mbështetjen e Odoacer, Senati Romak dërgoi një të dërguar për të paraqitur shenjat perandorake te Zeno i restauruar. Ata i kërkuan Zenos që të shpërndante ndarjen e perandorisë dhe të sundonte si Perandori i vetëm; gjithashtu, për të caktuar Odoacer si patricius dhe guvernator zyrtar perandorak të Italisë. Në të njëjtën kohë, Zeno mori një ambasadë tjetër, të dërguar nga Julius Nepos, i cili i kërkoi Zenos t'i jepte paratë dhe ushtrinë e nevojshme për të rifilluar kontrollin e tij në Itali. Zeno u përgjigj se Senati Romak duhet të mirëpresë përsëri Julius Nepos, perandorin e tyre të ligjshëm, dhe se Odoacer duhet të marrë siç duhet patricën nga Nepos, megjithëse lejoi që ai gjithashtu ta jepte atë. Odoacer u njoh zyrtarisht dhe u la në zotërim të Italisë, ndërsa Nepos mbajti titullin e tij dhe fragmentet e tjera të zotërimeve perëndimore të perandorisë, por asnjë ushtri.

Ndoshta, në shenjë respekti për Zenon, Odoacer njohu mbretërinë de jure të Nepos në Itali deri në vdekjen e tij, duke sunduar dhe madje duke prerë monedha në emër të tij, por ai kurrë nuk e lejoi kthimin e tij. Pas vrasjes së Nepos në 480, Odoacer pushtoi Dalmacinë, për të ndjekur dhe ndëshkuar vrasësit ( dhe gjithashtu për të marrë Dalmacinë për vete ). Zeno legjitimoi autoritetin e Odoacer në Dalmaci ; Odoacer njohu Zenonin si perandorin e vetëm të Perandorisë përsëri unitare, por gjithnjë e më shumë filloi të përdorte titullin e mbretit për veten e tij. [22]

Revolta e Marcian (479)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marcianus ishte djali i perandorit Romak Perëndimor, Anthemius (467–472) dhe një nip i perandorit, Marcian (450–457). Ai ishte martuar Ariadne 's motrën Leontia, dhe për këtë arsye ishte vëllai-in-ligjin e Zeno ; ai ishte dy herë konsull, në 467 dhe 472.

Në 479 Marcian u përpoq të rrëzonte Zenonin dhe të kërkonte fronin për vete. Me ndihmën e vëllezërve të tij, Procopius Anthemius dhe Romulus, ai mblodhi në Kostandinopojë trupa të përbërë nga të dy qytetarë dhe të huaj në shtëpinë e një Cezari, në jug të Forumit të Theodosius, dhe prej andej marshuan në të njëjtën kohë në pallatin perandorak dhe në shtëpinë e Illus, i cili ishte një mbështetës i Zeno. Perandori pothuajse ra në duart e rebelëve, të cilët, gjatë ditës, i mbytën trupat perandorake, të cilët gjithashtu u sulmuan nga qytetarët nga kulmet e shtëpive të tyre. Sidoqoftë, gjatë natës, Illus lëvizi një njësi Isauriane, të vendosur në Kalcedonia afër, në Konstandinopojë dhe korruptoi gjithashtu, ushtarët e Marcian, të cilët lejuan Zenonin të ikte. Të nesërmen në mëngjes, Marciani, duke kuptuar se situata e tij, ishte e dëshpëruar dhe se përforcimet nga Theodoric Strabo nuk do të arrinin me kohë, u strehuan në kishën e Apostujve të Shenjtë, por u arrestua me vëllezërit e tij. [23]

Zeno dërgoi Marcian dhe vëllezërit e tij në Cezare në Kapadoki. Ata u përpoqën të iknin, por Marciani u kap dhe u detyrua të bëhej murg, në Tarsus (Cilicia), [24] ose u burgos në Isauria, në fortesën e Papurius. Ai u përpoq të shpëtojë për herë të dytë dhe këtë herë ia doli, por, pasi mblodhi trupa të reja dhe sulmoi Ancyra, ai u mund dhe u kap nga Trocundes, vëllai i Illus. [23]

Revolta e Illus (484–488)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pozicioni komandues dhe favori popullor i Illusit, e bënë atë një objekt dyshimi dhe Zeno në mënyra të ndryshme, kërkoi të shpëtojë veten prej tij. Gjithashtu Verina, Perandoresha e varfër, komplotoi kundër jetës së tij. Përpjekja e Verinës ishte e pasuksesshme dhe Zeno, po aq xheloz për të dhe për Illusin, e dëboi atë me sugjerimin e këtij të fundit, duke e kufizuar në fortesën e Papurius . Ka disa dyshime për kohën e këtyre ngjarjeve. Candidus nga Isauria vendos dëbimin e Verinës para revoltës së Marcian, dhe Theodore Lector cakton si shkak të saj pjesën e saj në revoltën e Basiliscus. Nuk ka gjasa, me të vërtetë, që kjo grua e trazuar të dëbohet dy herë, një herë para revoltës së Marcian, për lidhjen e saj me Basiliscus dhe përsëri pas revoltës së Marcian, për komplotin e saj kundër Illus.

Nga burgu i saj ajo arriti të bindë vajzën e saj, Ariadne, gruan e Zenonit, që të përpiqet të sigurojë lirimin e saj, së pari nga Zeno dhe pastaj nga Illus, të cilit Perandori e referoi. Illus refuzoi kërkesën e saj. Ariadne, ashtu si nëna e saj, u përpoq të vriste Illusin. Jordanes i përshkruan urrejtjen e saj një kauze tjetër: ai thotë se Illus kishte futur dyshime xhelozie në mendjen e Zenonit që e kishin bërë Zeno të përpiqej t'i jepte fund jetës së saj dhe se njohja e saj për këto gjëra e nxiti atë të hakmerrej. Vrasësi të cilin ajo punësoi vetëm plagosi Illusin ; vrasësi u zu rob dhe Zeno, i cili duket se ishte i fshehtë në këtë çështje, nuk ishte në gjendje të parandalonte ekzekutimin e tij.

Vënë në pah - me mikun e tij Pamprepius, Leontius dhe vëllai i tij Trocundes - tani në pension nga gjykata. Ata së pari shkuan në Nikea dhe më pas, me pretendimin e ndryshimit të ajrit dhe të prokurimit të një shërimi për plagën e tij, në Lindje, ku ai u bë magister militum. Pasi përshkuan Azinë e Vogël, ata ngritën standardin e revoltës në 484, kur Illus shpalli Leontius Perandor. Zenoni dërgoi një ushtri për t'i luftuar ata, por Illusi fitoi, mori në zotërim Papuriusin, lëshoi Verinën dhe e detyroi atë të kurorëzonte Leontius në Tarsus.

Në vitin 485, Zenoni dërgoi kundër rebelëve një ushtri të re, që thuhej se përbëhej nga maqedonas dhe skitarë ( hamendësimet e Tillemont, jo pa arsye, se këta ishin ostrogotë ) nën drejtimin e Gjon Hunçbakut, ose, më shumë gjasa, Gjon Skithit dhe Teoderikut Amal, i cili ishte në këtë kohë konsull. Gjoni i mundi rebelët afër Seleukisë dhe i përzuri në fortesën e Papurius ku i bllokoi. Pas disa muajsh Trocundes vdiq; fortesa u mor vetëm pas katër vjetësh rrethimi, nga tradhtia e kunatit të Trocundes, i cili ishte dërguar për qëllim nga Kostandinopoja nga Zeno. Illus dhe Leontius iu pre koka (488) dhe kokat e tyre u dërguan te Perandori. [25]

Punët me gotët (474–487)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pesha bronzi me emrin e Theoderikut të Madh, Mbretit të Ostrogothëve dhe sundimtarit të Italisë. Theoderic shërbyer nën Zeno, duke luftuar kundër kundërshtarit të tij Theodoric Straboni (476-481), dhe më pas ishte udhëheqës i ushtrisë që rrethuar fortesën e Papurius dhe kapur dhe vrarë vënë në pah vëllanë ', Trocundes (484).

Agresioneve e dy Ostrogothic liderëve, Theoderic Amal ( Theoderic i Madh ), i biri i Theodemir dhe lideri i mize Ostrogotëve, dhe Teodoriku Straboni, udhëheqësi i trake Ostrogotëve, ka qenë një burim i vazhdueshëm i rrezikut, nga viti 472. Megjithëse, Zeno nganjëherë merrte me mend t’i luante kundër njëri-tjetrit, ata nga ana e tyre ishin në gjendje të përfitonin nga rivalitetet e tij dinastike. Vetëm duke u ofruar, atyre pagë dhe komandë të lartë ai i ndaloi ata të sulmonin vetë Konstandinopojën.

Në vdekjen e Leo II, Theodoric Strabo u rebelua kundër Zeno. Mbështetja e tij ishte e dobishme në përmbysjen e Zenonit dhe ngritjen e Baziliskut në fronin Bizantin ( 475 ), por Theodoric dhe Basiliscus patën një rënie, kështu që kur Zeno u kthye në Konstandinopojë në 476 dhe mundi Basiliscus, Strabo u raportua se nuk e mbrojti qytetin. [26] [27]

Në 476 / 477, Zeno u aleat me rivalin e Strabonit, Theoderikun Amal dhe e urdhëroi atë të sulmonte Strabonin. Udhëheqësi i Gotëve Thrakas i dërgoi një ambasadë Perandorit, duke ofruar paqe dhe duke fajësuar Teodorikun Moesian. Zeno e kuptoi që, kjo ofertë po fshihte konspiracione të mëtejshme dhe e bindi Senatin dhe ushtrinë, që ta shpallnin Strabonin një armik publik. [21]

Plani i Zeno ishte që, dy Teoderikët të sulmonin njëri-tjetrin. Ai dërgoi Amalin kundër Strabonit, i cili mbështeti revoltën e Marcianus, me premtimin e një force të madhe Romake si përforcim ( 478 ). Kur Teoderiku Amal arriti nëpër male në malin Soundis, ai nuk e gjeti ushtrinë e përforcimit romak që priste, por në vend të kësaj ushtrinë e Theodoric Strabon, në një kamp fort të fortifikuar. Të dy Theoderikët ranë dakord t'i paraqesin një kërkesë të përbashkët Perandorit, me qëllim që të shtrihej në jug territori i vendosjes së Ostrogothëve në Moesia. [28]


Zeno u përpoq të ndajë dy Theoderikët, duke dhënë ryshfet Amal, por ai refuzoi ryshfetin. Ushtria Perandorake arriti disa suksese fillestare, por Zeno nuk e shtypi avantazhin e tij dhe lejoi që Amal të lëvizte drejt perëndimit në Thrakë, duke plaçkitur territoret ndërsa ai shkonte. Me Amalin larg, Straboni pranoi një marrëveshje me Zenonin : Strabonit do t'i kthehej pasuria e tij, para për të paguar 13,000 ushtarë, komanda e dy njësive palatinae dhe titulli edhe një herë i magister militum. [28] Sidoqoftë, ushtria e Theodoric Strabon, 30,000 njerëz e fortë ishte ende një kërcënim për Zeno, i cili i bindi Bulgars të sulmonin Gotët Thrakas në bazën e tyre. Straboni mundi Bulgars në 480/481 dhe u zhvendos në drejtim të Konstandinopojës, por ai duhej të merrej me probleme me njerëzit e tij, kështu që ai nuk mund të përfitonte nga fitorja e tij dhe u detyrua të kthehej në Greqi. Kur po kthehej, ai vdiq në një aksident.


Pasi Theodoric Strabo vdiq në 481, Theoderiku i Madh i ardhshëm u bë mbreti i të gjithë kombit, Ostrogoth dhe vazhdoi të ishte burim i telasheve në gadishullin Ballkanik. Zeno u lidh me Theoderikun, të cilin e emëroi magister militum praesentalis dhe madje konsull për vitin 484, hera e parë që një barbar që nuk ishte qytetar i Perandorisë arriti një dallim kaq të lartë. Zeno kishte luftë Theoderike kundër Illus dhe uzurpatorit Leonti, duke i rrethuar ata në Papurius në 484 – 488. Sidoqoftë, në 486 Theoderiku u revoltua përsëri dhe sulmoi Konstandinopojën, duke ndërprerë furnizimin me ujë të qytetit. Zeno bleu një paqe dhe ra dakord me Theoderiç që Ostrogothët duhet të kishin shkuar për të pushtuar Italinë për të luftuar Odoacer, i cili gjoja kishte mbështetur Leontius, dhe për të vendosur mbretërinë e tij të re atje ( 487 ). Kjo e eliminoi praninë gjermanike në lindje.

Shpallja e Henotikon (482)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në çështjet fetare, Zeno është i famshëm për Henotikon, ose " Akti i Bashkimit ", lëshuar në 482 për të ndërmjetësuar midis pikëpamjeve Kalcedoniane dhe Miafizite rreth natyrës së Krishtit. Kalcedonët njohën dy natyra ( fizis ) në Krishtin, Miafizitët vetëm një; këshilli i Kalcedonit ( 451 ) kishte lëshuar Kredon e Kalcedonisë dhe kishte dënuar pozicionin Miafizit, por Miafizitët ishin akoma të fortë, veçanërisht në provincat Lindore të Perandorisë, dhe Patriarku i Aleksandrisë, Peter Mongus, ishte një Miafizit. Mbështetja e Miafizitëve ishte një nga gabimet e bëra nga Basiliscus, pasi njerëzit e Kostandinopojës ishin Kalcedoniane, por Zeno kishte nevojë për mbështetjen e provincave Miafizite - Egjipti, Siria, Palestina dhe Azia e Vogël ; gjithashtu, Patriarku i Kostandinopojës, Akaci, ishte i interesuar të zvogëlonte distancën midis dy pozicioneve.

Prandaj, në 482 Zeno lëshoi Henotikon, një dokument që, ai e kishte zhvilluar me mbështetjen e Acacius dhe u drejtohej fraksioneve në Egjipt. Edikti afirmoi Besimin Nicene-Konstandinopolitan ( d.m.th., Kredoja e Nikeas e përfunduar në Konstandinopojë ) si një simbol i përbashkët, përfundimtar dhe i bashkuar ose shprehje e besimit. Të gjitha simbolat ose matematat e tjera u përjashtuan; Eutyches dhe Nestorius u dënuan në mënyrë të pagabueshme në një anatemë, ndërsa dymbëdhjetë kapitujt e Cirilit të Aleksandrisë u pranuan. Mësimi i Kalcedonit nuk u hodh poshtë aq shumë sa kaloi në heshtje; Jezu Krishti u përshkrua si " Biri i vetëmlindur i Zotit [...] një dhe jo dy " dhe nuk kishte asnjë referencë të qartë për të dy natyrat. [29]

Peshkopi i Romës, Papa Feliksi III, refuzoi të pranonte dokumentin dhe shkishëronte Akacin ( 484 ), duke filluar kështu përçarjen Acaciane, e cila zgjati deri në vitin 519.

Në 488, patriarku i Antiokisë, Peter Fuller, erdhi në Konstandinopojë për të konfirmuar të drejtën e tij për Kishën e Qipros. Zeno thirri peshkopin e Qipros, Anthemius, për t'iu përgjigjur akuzave. Peshkopi pohoi se para nisjes së tij, ai kishte pasur një vizion të Shën Barnabës, në të cilin i ishte zbuluar pozicioni i varrit të apostullit. Në varr, Anthemius kishte gjetur reliket e apostullit dhe një kopje të Ungjillit të Mateut të shkruar në hebraisht, nga vetë Barnabas. Zeno mori reliket dhe dorëshkrimin, dhe në këmbim ai shpalli autonominë e Kishës së Qipros.

Në 489, Zeno mbylli shkollën Persiane të Edessa, Mesopotamia, me kërkesë të peshkopit, Kirus II të Edessa, sepse promovonte mësimet Nestoriane dhe ndërtoi një kishë në vend të saj. Shkolla u zhvendos në shtëpinë e saj origjinale Nisibis, duke u bërë përsëri Shkolla e Nisibis dhe duke çuar në një valë të imigracionit Nestorian në Persi .

Shtypja e revoltës së Samaritanit (484)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mali Gerizim, ku burimet Samaritan e kanë varrosur Zenon.

Sipas burimeve samaritane, Zenoni ( të cilin burimet e quajnë "Zait mbreti i Edomit " ) përndjeki samaritanët. Perandori shkoi në Sichem ( Napoli ), mblodhi pleqtë dhe u kërkoi atyre që të ktheheshin; kur ata nuk pranuan, Zeno kishte vrarë shumë samaritanë dhe e shndërroi sinagogën në një kishë. Zeno pastaj mori për vete malin Gerizim, ku samaritanët adhuruan Zotin dhe ndërtoi disa ndërtesa, midis të cilave një varr për djalin e tij të vdekur së fundmi, mbi të cilin ai vuri një kryq, në mënyrë që samaritanët, duke adhuruar Zotin, të binin përmbys përpara varri. Sipas të njëjtave burime, Zeno u varros në malin Gerizim.

Më vonë, në 484, samaritanët u rebeluan. Rebelët sulmuan Sichem, dogjën pesë kisha të ndërtuara në vendet e shenjta të Samaritanit dhe prenë gishtat e peshkopit Terebinthus, i cili po drejtonte ceremoninë e Whitsun. Ata zgjodhën Justa ( ose Justasa / Justasus ) si mbretin e tyre dhe u zhvendosën në Cezare, ku jetonte një komunitet i rëndësishëm Samaritan. Këtu u vranë disa të krishterë dhe kisha e Shën Sebastianit u shkatërrua. Justa festoi fitoren me lojëra në cirk. Sipas John Malalas, të Dux Palestinae Asclepiades, trupat e të cilit janë përforcuar nga me bazë në Cezare Arcadiani të Rheges, mundi Justa, e vrau dhe e dërgoi kokën e tij për Zeno. [30] Sipas Prokopit të Cezaresë, Terebinthus, shkoi në Zeno për të kërkuar hakmarrje; perandori shkoi personalisht në Samari për të shuar rebelimin. [31]

Historianët modernë besojnë, se rendi i fakteve të ruajtura nga burimet samaritane duhet të përmbyset, pasi persekutimi i Zenonit ishte pasojë e rebelimit sesa e shkakut të saj, dhe duhej të kishte ndodhur pas vitit 484, rreth vitit 489. Zeno rindërtoi kishën e Shën Prokopit në Napoli ( Sichem ) dhe samaritanët u ndaluan nga mali Gerizim, në majën e të cilit u ndërtua një kullë sinjalizimi për të paralajmëruar në rast trazirash civile.

Vdekja dhe trashëgimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Zeno vdiq në 9 Prill 491, [32] nga dizenteria [33] ose nga epilepsia, [34] pasi sundoi për 17 vjet e 2 muaj. Asnjë nga djemt nuk do ta zëvendësonte atë : Leo kishte vdekur në vitin 474, Zenoni, djali i parë, në rininë e tij, ndërsa jetonte në gjykatë. [3] Ariadne më pas zgjodhi një anëtar të favorizuar të oborrit Perandorak, Anastasius, për të pasuar Zenon, vëllai i të cilit Longinus u revoltua, duke filluar Luftën Isauriane.

Sipas një legjende popullore, të regjistruar nga dy shkrimtarë të shekullit të 11-të dhe 12-të, Zeno u varros i gjallë pasi u bë i pandjeshëm për shkak të pirjes ose një sëmundjeje. [35] Për tre ditë thirrjet e " ki mëshirë për mua! " mund të dëgjohej nga sarkofagu antik i verdhë, por për shkak të urrejtjes së gruas dhe subjekteve të tij, Ariadne refuzoi të hapte varrin. Kjo përrallë nuk ka të ngjarë, pasi burimet e mëparshme dhe bashkëkohore, nuk e përmendin atë, edhe pse edhe ata ishin armiqësorë ndaj kujtesës së tij.

Në kulturën popullore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një lojë e klasës (tabulë) e luajtur nga Zeno në 480 dhe e regjistruar nga Agathias në rreth 530 për shkak të një rezultati shumë të pafat të zareve për Zeno. Loja është e ngjashme me tavëllin ; Zeno (i kuq) hodhi 2, 5 dhe 6 dhe u detyrua të linte tetë pjesë vetëm dhe kështu të ekspozuar ndaj kapjes. [36]

Zeno ishte një lojtar i τάβλη ( Tabula ), një lojë pothuajse identik me moderne tavëll . [36] ( Τάβλη përdoret akoma për t'iu referuar tavëllës në Greqi. ) Në vitin 480 ai kishte një dorë aq të pafat sa shkroi një epigram për ta regjistruar; Agathias e riprodhoi atë gjysmë shekulli më vonë dhe kjo lejoi që loja të rindërtohej në shekullin e 19-të. Zeno, i cili ishte i bardhë, kishte një pirg me shtatë damë, tre pirg me dy damë dhe dy njolla, damë që qëndrojnë vetëm në një pikë dhe prandaj rrezikojnë të vendosen jashtë bordit nga një damë kundërshtare e ardhshme. Zeno hodhi tre zaret me të cilat luhej loja dhe fitoi 2, 5 dhe 6. Ashtu si, në tavëll, Zeno nuk mund të lëvizte në një hapësirë të zënë nga dy pjesë kundërshtare ( të zeza ). Damat e bardha dhe të zeza ishin shpërndarë aq shumë në pikat sa mënyra e vetme për të përdorur të tre rezultatet, siç kërkohet nga rregullat e lojës, ishte thyerja e tre pirjeve të dy damave në njolla, duke i ekspozuar kështu për të kapur dhe shkatërruar lojë për Zeno. [36]

Zeno është protagonist i një drame teatrale në latinisht, e quajtur Zeno, e përbërë c. 1641 nga dramaturgu jezuit Joseph Simons dhe interpretoi në 1643 në Romë në Kolegjin Anglez Jezuit. Një dramë anonime greke është modeluar në këtë Zeno Latin, që i përket të ashtuquajturit Teatër Kretan. Ky version u shkrua dhe u ekzekutua në Zakynthos në 1682 – 83 dhe e ka varrosur të gjallë Zenon dhe ekzekutuar vëllain e tij Longinus.

Shfaqja Romulus i Madh ( 1950 ), nga Friedrich Dürrenmatt, ka Zeno si një nga personazhet e saj. Komploti bazohet lirshëm në histori ; këtu Zeno arratiset në Itali dhe përpiqet të bindë Romulus Augustulus të bashkojë forcat e tyre dhe të luftojë së bashku, por plani i tij dështon. Zeno i Dürrenmatt është një Perandor i shtypur nga ceremoniali Bizantin.

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Lista e perandorëve bizantinë

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

Bibliografi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet primare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ngjarjet e mbretërimit të Zenonit, janë mjaft të paqarta ; vetëm një tregim i vazhdueshëm i mbretërimit të tij është ruajtur, nga Evagrius Scholasticus, në Historia Ecclesiastica ( Kapitulli 3 ). Burime të tjera janë:

 • Jeta e Danielit stilit
 • Suda
 • Cedrenus, Një histori koncize e botës
 • Malchus, Bizantiaka
 • John Malalas, Chronographia
 • Prokopi i Cezaresë, De Aedificiis
 • Theophanes Rrëfyesi, Kronikë
 • Joannes Zonaras, Epitome Historiarum

Burimet dytësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për një biografi të plotë të perandorit, shih :

 • Peter Crawford, Perandori Romak Zeno. Rreziqet e politikës së pushtetit në Kostandinopojën e shekullit të pestë, Barnsley 2019.
 • Rafał Kosiński, Perandori Zeno: Feja dhe Politika ( Byzantina et slavica cracoviensia 6 ), Krakov 2010.
 • Ostrogorsky, George (1956). History of the Byzantine State. Oxford: Basil Blackwell. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Meyendorff, John (1989). Imperial unity and Christian divisions: The Church 450–680 A.D. The Church in history. Vëll. 2. Crestwood, NY: St. Vladimir's Seminary Press. ISBN 978-0-88-141056-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Për një diskutim të bursave të fundit për jetën e Zeno, deri në vdekjen e Asparit, shih :

 • Brian Croke, "Dinastia dhe etnia: Perandori Leo dhe eklipsi i Aspar", Chiron 35 (2005), 147-203.

Një tregim i mbretërimit të Zenonit dhe pasardhësve të tij, pas rënies së Perandorisë Romake Perëndimore, shih :

 • Stephen Williams dhe JGP Friell, Roma që nuk ra: mbijetesa e Lindjes në shekullin e pestë, CRC Press, 1999,  .

Për pranimin e Zenos, shih:

 • McEvoy, MA (2019) 'Leo II, Zeno, dhe transferimi i pushtetit nga një djalë tek babai i tij në vitin 474 pas Krishtit', në J. W. Drijvers dhe N. Lenski (red.). Shekulli i pestë: Mosha e transformimit . Edipuglia.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stampa:Commons-inline

Stampa:S-houStampa:S-off
Titujt udhëheqës
Parardhësi 
Leo II
Eastern Roman emperor
474–475
Pasardhësi 
Basiliscus
Parardhësi 
Basiliscus
Eastern Roman emperor
476–491
Pasardhësi 
Anastasius I
Parardhësi 
Anthemius Augustus II
Roman consul
469
with Marcianus
Pasardhësi 
Messius Phoebus Severus
Parardhësi 
Leo junior Augustus
Roman consul
475
Pasardhësi 
Basiliscus Augustus II
Parardhësi 
Illus
Roman consul
479
Pasardhësi 
Caecina Decius Maximus Basilius

[[Kategoria:Faqe me përkthime të pashqyrtuara]]

 1. ^ The sources call him "Tarasicodissa Rousombladadiotes", and for this reason it was thought his name was Tarasicodissa.
 2. ^ a b c Croke, pp. 160–161.
 3. ^ a b Martindale, "Zenon 4", p. 1198.
 4. ^ Jordanes, 333; Evagrius, ii.15.
 5. ^ a b c Croke, pp. 166–168.
 6. ^ Life of Daniel the Stylite, 55, cited in Croke, p. 168.
 7. ^ The source is Photius's epitome of the first book of Candidus of Isauria's chronicle (Croke, p. 161).
 8. ^ Croke, pp. 172–173.
 9. ^ Croke, pp. 178–179.
 10. ^ Croke, pp. 185–186.
 11. ^ Croke, pp. 188–190.
 12. ^ The law is contained in the Justinian Code (1.3.29).
 13. ^ Croke, p. 194.
 14. ^ Croke, p. 198.
 15. ^ a b c d Williams and Friell, pp. 181–183.
 16. ^ Hussey, Joan (1966). The Cambridge medieval history, Volume 4. Cambridge University Press. fq. 473. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Elton, Hugh (10 qershor 1998). "Flavius Basiliscus (AD 475–476)". De Imperatoribus Romanis. Arkivuar nga origjinali më 22 gusht 2006. Marrë më 23 gusht 2006. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ There exist some solidi and tremisses in the name of "Zeno and Leo nob[ilissimus] caes[ar]".
 19. ^ Evagrius Scholasticus, Historia Ecclesiae, 3.xxiv.
 20. ^ Suda, s.v.
 21. ^ a b Martindale, J.R. (1980). The Prosopography of the Later Roman Empire. Cambridge University Press. fq. pp. 148–149. ISBN 978-0-521-20159-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "martindale" defined multiple times with different content
 22. ^ Williams and Friell, p. 187.
 23. ^ a b John Bagnall Bury, "X.2 The Revolts of Marcian and Illus (A.D. 479‑488)", in History of the Later Roman Empire, Dover Books [1923], 1958. pp. 395, 397–398.
 24. ^ Evagrius Scholasticus, Historia ecclesiastica, 3.26.
 25. ^ William Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, volume 2, p. 570.
 26. ^ Martindale, J.R. (1980). The Prosopography of the Later Roman Empire. Cambridge University Press. fq. 1073–74. ISBN 978-0-521-20159-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 27. ^ Zeno had become allied in this occasion with Theoderic the Amal, whose Goths had moved to attack the Empire.
 28. ^ a b Wolfram, Herwig (1979). History of the Goths (bot. 1990 reprint). University of California Press. fq. 32, 270–276. ISBN 978-0-520-06983-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "wolfram" defined multiple times with different content
 29. ^ Evagrius Scholasticus, Historia Ecclesiastica III. 14.
 30. ^ Malalas, 15.
 31. ^ Procopius, 5.7.
 32. ^ Theophanes the Confessor, 135,31–136,5.
 33. ^ Malalas, 391.1–4.
 34. ^ Evagrius Scholasticus, 3.29.
 35. ^ Cedrenus, I; Joannes Zonaras, 14.2.31–35.
 36. ^ a b c Austin, Roland G. "Zeno's Game of τάβλη", The Journal of Hellenic Studies 54:2, 1934. pp 202–205.