Edesa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Edessa (greqisht Ἔδεσσα, turqisht: Şanlıurfa, arabisht الرها, kurde: Riha) ishte një qytet në Mesopotaminë Epërme, e themeluar në një lokacion të mëparshëm nga Seleucus I Nicator ca. 302 pes. Ishte gjithashtu i njohur si Antiochia në Callirhoe nga shekulli i 2 para Krishtit. Ajo ishte kryeqyteti i mbretërisë gjysmë të pavarur të Osroene nga c. 132 pes dhe ra nën sundimin e drejtpërdrejtë romak në ca. 242. U bë një qendër e rëndësishme e hershme e krishterimit sirian. Ajo ra në pushtimin mysliman në 639, u ri-marrë nga Bizanti në 1031, dhe u bë qendra e shtetit Crusader e Qarkut të Edessa gjatë 1098-1144. Ai ra në dinastinë turke Zengid në 1144 dhe përfundimisht u zhyt nga Perandoria Osmane në 1517.

Emri modern i qytetit është Şanlıurfa (Syriac: ثܘܪܗܝ Urhāy, Armenisht: Yederia ose Armenisht: Ուռհա Uṙha), në rajonin e Anadollit JuglindorTurqisë.