Antifoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Antifoni i Rhamnus ( /æ n t ə ˌ f ɒ n, - / n / ; greqisht: Ἀντιφῶν ὁ Ῥαμνούσιος ) (480 – 411 pes) ishte oratori më i hershëm nga dhjetë oratorët atikë dhe një figurë e rëndësishme në jetën politike dhe intelektuale athinase të shekullit të pestë.

Ka një pasiguri të gjatë dhe polemikë shkencore nëse veprat sofistike të Antifonit dhe një traktat mbi interpretimin e ëndrrave janë shkruar gjithashtu nga Antifon Oratori, ose nëse ato janë shkruar nga një njeri i veçantë i njohur si Antifon Sofisti. Ky artikull diskuton vetëm biografinë dhe veprat oratorike të Antifon Oratorit.

Fjalime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. Kundër njerkës për helmim ( Φαρμακείας κατὰ τῆς μητρυιᾶς )
  2. Tetralogjia e Parë: Prokuroria Anonime për Vrasje ( Κατηγορία φόνου ἀπαράσημος )
  3. Tetralogjia e Dytë: Prokuroria për Vrasje Aksidentale ( Κατηγορία φόνου ἀκουσίου )
  4. Tetralogjia e Tretë: Ndjekja penale për vrasjen e njeriut që deklarohet për vetmbrojtje Κατηγορία φόνου κατὰ τοῦ λέγοντος ἀμύνασθαι ( Κατηγορία φόνου κατὰ τοῦ λέγοντος ἀμύνασθαι )
  5. Mbi Vrasjen e Herodit Περὶ τοῦ Ἡρῷδου φόνου ( Περὶ τοῦ Ἡρῷδου φόνου )
  6. Mbi Choreutes ( Περὶ τοῦ χορευτοῦ )

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]