Apostujt katolikë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Kishës katolike-apostolike i thuhet edhe “irvingiane”. Themeluesi i lëvizjes është anlezi Edward Irwing (1792-1834). Ai ka shpallur se është afruar fundi i botës dhe dita e Krishtit dhe të gjithë apostujt e rinj i ka thirrur në shërbim. Revolucioni Francez është pranuar si “shenjë e apokalipsit”. Besimet e përgjithshme të kësaj kishe janë në paralelizëm me ato të anglikanes. Besojnë se, për autoritetin njëmijëvjeçar të Krishtit, Jezusi do të vijë së shpejti. Për këtë mbrojnë mendimin se organizata kishtare duhet të jetë si “në kohën e apostujve”. Ata nuk pranojnë se në ceremoninë e kungimit buka është mishi i vërtetë dhe vera gjaku i vërtetë i Jezusit, por, ato i kuptojnë vetëm simbolikisht. Supozohet se në botë kanë 100.000 simpatizues[1].

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • E. Diersmann: An ihren Früchten sollt ihr sie erkennen. Das Erbe von Friedrich Wilhelm Schwarz, 100 Jahre apostolische Gemeinschaften in den Niederlanden, ein geschichtlicher Überblick. Re Di Roma, Remscheid 2007. ISBN 3-940450-20-0
  1. ^ Reller, f. 159-169.