Arbane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Arbane ose Arbanne është një varietet i bardhe rrushi i përdorur për verë. Arbane është historikisht një varietet i Aubes, një rajon i Francës, qe bën pjesë në rajonin e prodhimit e Shampanjës. Është ende e lejuar në përzierjen e Shampanjës.[1]

Në vitet e fundit është parë një interes në rritje në varietetet e vjetra të rajonit të Shampanjës, përfshi edhe Arbane. Shtëpia e prodhimit Shampanje Moutard-Diligent në Buxeuil është e vetmja prodhuese e Shampanjës Vielles Vignes, e bërë vetëm në Arbane,[2] ndërsa disa të tjerë, duke përfshirë Aubry dhe Drappier, prodhojnë përzjerje të cilat përfshijnë si Arbane dhe varieteteve të tjera të Shampanjë të rralla të tilla si Petit Meslier dhe Pinot Blanc. Champagne Moutard gjithashtu prodhon një Cuvée Six Cépages që përdor gjashtë nga shtatë varietetet e rrushit të autorizuar: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Petit Meslier, Pinot Blanc and Arbane; varietetet e tjera të miratuara të rrushit janë fromenteau (pinot gris).

Sinonime[redakto | përpunoni burim]

Sinonime për Arbane përfshijnë Albane, Arbane Blanc, Arbane du Bachet, Arbanne, Arbanne Blanche, Arbenne, Arbenne Blanc, Arbone, Crene, Crenillat and Darbanne.[3]

Referenca[redakto | përpunoni burim]