Ardi II

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ardi II ishte mbreti i dytë i dinastisë Mermnad, i biri i mbretit Gigas të Lidisë. Ai u pasua nga i biri i tij, Sadiati. Sipas traditës lidiane, ai ishte i 27-ti.[1]

Ardi II sulmoi qytetin grek Miletus dhe ishte i suksesshëm në kapjen e qytetit të Prienes[2]. Shumica e regjimeve të tij ishin humbur nga luftërat kundër Kimerëve, të cilët gati pushtuan tërësisht qytetin e Sardës në një sulm të vetëm.[3]

  1. ^ Herodotus
  2. ^ 'Miletos, the ornament of Ionia: history of the city to 400 BCE' by Vanessa B. Gorman (University of Michigan Press) 2001.
  3. ^ Kristensen, Anne Katrine Gade (1988). Who were the Cimmerians, and where did they come from?: Sargon II, and the Cimmerians, and Rusa I. Copenhagen Denmark: The Royal Danish Academy of Science and Letters.