Jump to content

Arduino

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Paketa zyrtare Arduino Duemilanove (rev 2009b).

Arduino është një mikrokontrollor njëbordësh me burim të hapur (projektet publikohen nën licencë burimi të hapur) e cila ka një mikrokontrollor që mund të programohet për të analizuar dhe prodhuar sinjale elektrike në mënyrë që të kryhen një sërë detyrash të automatizuara si kontrolli i ndriçimit, temperaturës, pajisjeve robotike etj. Është një platformë e bazuar mbi ndërfaqen hyrëse/dalëse dhe programohet me gjuhën e procesimit Wiring, një gjuhë e ngjashme me C++.

Arduino mund të përdoret për të ndërtuar objekte të pavarura ndërvepruese ose mund të lidhet me një kompjuter për të komunikuar me programe (si p.sh.: Macromedia Flash, Processing, Max/MSP, Pure Data, SuperCollider etj.).

Projekti Arduino u nderua me medalje në Ars Electronica 2006 në kategorinë Digital Communities.

Arduino Procesori Flash
KiB
EEPROM
KiB
SRAM
KiB
Degët e
H/D dixhitale
...me
PWM
Degët e
hyrjeve analoge
Lloji i ndërfaqes USB Dimensionet
inç
Dimensionet
mm
Diecimila ATmega168 16 0,5 1 14 6 6 FTDI 2,7" x 2,1" 68.6mm x 53.3mm
Duemilanove ATmega168/328P 16/32 0,5/1 1/2 14 6 6 FTDI 2,7" x 2,1" 68.6mm x 53.3mm
Uno ATmega328P 32 1 2 14 6 6 ATmega8U2 2,7" x 2,1" 68.6mm x 53.3mm
Leonardo ATmega32U4 32 1 2,5 14 6 6 ATmega32U4 2,7" x 2,1" 68.6mm x 53.3mm
Mega ATmega1280 128 4 8 54 14 16 FTDI 4" x 2,1" 101.6mm x 53.3mm
Mega2560 ATmega2560 256 4 8 54 14 16 ATmega8U2 4" x 2,1" 101.6mm x 53.3mm
Due Atmel SAM3X8E 512 0 96 54 12 12 SAM3X8E (USB Host), ATmega16u2 (programmation) 4" x 2,1" 101.6mm x 53.3mm
Fio Arkivuar 26 maj 2011 tek Wayback Machine ATmega328P 32 1 2 14 6 8 Asnjë 1,6" x 1,1" 40.6mm x 27.9mm
Nano ATmega168 or ATmega328 16/32 0,5/1 1/2 14 6 8 FTDI 1,70" x 0,73" 43mm x 18mm
LilyPad ATmega168V or ATmega328V 16 0,5 1 14 6 6 Asnjë 2" ø 50mm ø
Arduino
Një bord i hershëm Arduino përbëhet nga një ndërfaqe serike -232 RS dhe një çip microcontroller Atmel ATmega8.Degët janë të vendosura në pjesën e sipërme dhe gjashtë degë e hyrjeve analoge në pjesën më të ulët.

Arduino filloi në vitin 2005 si një projekt për studentët në Institutin e Ndërveprimit Projektimit Ivrea në Ivrea, Itali. Në atë kohë studentët e programit përdornin një "Vulë bazë" me një kosto prej $ 100,e cila konsiderohej si e shtrenjtë për studentët. Massimo Banzi, një nga themeluesit, dha mësim në Ivrea.Emri "Arduino" vjen nga një bar në Ivrea. Pas Instalimeve  platforma ishte i plotë, hulumtuesit kanë punuar për ta bërë atë më të lehtë, më pak të shtrenjtë, dhe në dispozicion për komunitetin burim të hapur. Shkolla të mbyllura përfundimisht, por hulumtuesit, duke përfshirë edhe David Cuartielles i cili promovoi idenë. Ekipi Arduino kryesor përbëhej nga Massimo Banzi, David Cuartielles, Tom Igoe, Gianluca Martino dhe David Mellis.

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Logo e Arduinos
Ambienti për zhvillim i Arduinos
 Commons: Arduino – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale