Argumentimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Argumentimi apo teoria e argumentimit, është studimi ndërdisiplinor i mënyrës sesi konkluzionet mund të mbështeten ose minohen nga premisa nëpërmjet arsyetimit logjik. Me origjinë historike në logjikë, dialektikë dhe retorikë, teoria e argumentimit përfshin artet dhe shkencat e debatit civil, dialogut, bisedës dhe bindjes. Ai studion rregullat e konkluzionit, logjikën dhe rregullat procedurale si në mjediset artificiale ashtu edhe në ato të botës reale.[1]

Argumentimi përfshin forma të ndryshme të dialogut si diskutimi dhe negocimi të cilat kanë të bëjnë me procedurat e vendimmarrjes në bashkëpunim.[2] Ai përfshin gjithashtu dialogun eristik, degën e debatit shoqëror në të cilin fitorja ndaj një kundërshtari është qëllimi kryesor, dhe dialogu didaktik që përdoret për mësimdhënie. Kjo disiplinë studion gjithashtu mjetet me të cilat njerëzit mund të shprehin dhe të zgjidhin në mënyrë racionale ose të paktën të menaxhojnë mosmarrëveshjet e tyre.[3]

Argumentimi është një dukuri e përditshme, si në debatin publik, shkencën dhe ligjin.[4] Për shembull në ligj, në gjykata nga gjyqtari, palët dhe prokurori, në paraqitjen dhe testimin e vlefshmërisë së provave. Gjithashtu, studiuesit e argumentimit studiojnë racionalizimet post hoc me të cilat aktorët organizativ përpiqen të justifikojnë vendimet që kanë marrë në mënyrë irracionale.

Argumentimi është një nga katër mënyrat retorike (të njohura edhe si mënyrat e ligjërimit), së bashku me ekspozimin, përshkrimin dhe rrëfimin.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Frans H. Van Eemeren, Rob Grootendorst (2004). "A Systematic Theory of Argumentation" (PDF). Published by the Press Syndicate of the University of Cambridge. Philosophy: 12. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) ISBN 0-521-83075-3 (hard). ISBN 0-521-53772-X (soft).
  2. ^ Jory, Constanza Ihnen (maj 2016). "Negotiation and deliberation: grasping the difference". Argumentation. 30 (2): 145–165 [146]. doi:10.1007/s10503-014-9343-1. S2CID 189944698. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Walton, Douglas N. (1990). "What is Reasoning? What Is an Argument?". The Journal of Philosophy. 87 (8): 399–419. doi:10.2307/2026735. JSTOR 2026735. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Palau, Raquel Mochales; Moens, Marie-Francine (2009-06-08). "Argumentation mining". Proceedings of the 12th International Conference on Artificial Intelligence and Law. ICAIL '09. New York, NY, USA: Association for Computing Machinery. fq. 98–107. doi:10.1145/1568234.1568246. ISBN 978-1-60558-597-0. S2CID 1788414. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)