Jump to content

Arkitektura e Von Neumann

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pjesët kryesore të Arkitekturës së von Neumann : Memoria kryesore, Procesori, Njësia aritmetike logjike

Arkitektura e von Neumann-it ka qenë dhe është baza për pothuajse të gjithë kompjuterët e dizenjuar deri më tani që nga gjenerata e parë e kompjuterëve. Është emëruar sipas matematikanit dhe shkencëtarit kompjuterik të hershëm John von Neumann.

Arkitektura e von Neumann është ndërtuar në lidhje me zhvillimin e idesë së kontrollimit dhe operimit të hardverit gjatë manipulimit të kontrollit të sinjalit.

Makina e parë (e.g., ENIAC) kishte bërë ndryshime fizike në llogaritjen që ekzistonte dhe përmbushte nevojat. Von Neumann përdorte memorien e kompjuterit për ruajtjen e sekuencave dhe sinjalin e manipuluar të kontrollit të nevojshëm për përmbushjen e detyrave, programimin e programeve.