Arma termobarike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shpërthim nga një eksploziv karburant-ajër i marinës amerikane i përdorur kundër një anijeje të çmontuar, USS McNulty, 1972.

Një armë termobarike, e quajtur gjithashtu një bombë aerosol, ose një bombë vakum, është një lloj eksplozivi që përdor oksigjen nga ajri përreth për të gjeneruar një shpërthim me temperaturë të lartë. Eksplozivi karburant-ajër është një nga llojet më të njohura të armëve termobarike.

Armët termobarike janë pothuajse 100% lëndë djegëse dhe si rezultat janë dukshëm më energjike se eksplozivët konvencionalë me peshë të barabartë. Karburanti është shpesh elementar. Shumë lloje të armëve termobarike mund të vendosen në lëshuesit e dorës, dhe gjithashtu mund të lëshohen nga aeroplanët. Bomba më e madhe ruse përmban një ngarkesë prej rreth shtatë tonë karburant të lëngshëm që kur shpërthehet krijon një shpërthim prej 39.9 tonësh ekuivalenti TNT.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]