Armorali Korjeniç-Neoriç

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema (fiktive) e atribuuar Car Dushanit (r. 1331-1346) e paraqitur në armorial. Fusha është e ndarë në nëntë pjesë, që përfaqësojnë stemat e Maqedonisë, Sllavonisë, Bosnjës, Bullgarisë, Dalmacisë, Serbisë, Kroacisë, Rashisë dhe "Primordisë". Përveç kësaj, ka dy prerje, të destinuara për të treguar stemat e dinastive Nemanjić dhe Kotromanić.

Armoriali (stema) Korjenić-Neorić është një kopje e vitit 1595 e origjinalit të humbur të Armorialit të Ohmučević (Ohmučevićev grbovnik) e porositur nga Petar Ohmučević (i vdekur më 1599), një admiral spanjoll me origjinë raguzane, në një moment midis 1584 dhe 1594.  Është forma më e hershme ("ndërkonfesionale") e ilirizmit, e cila formoi bazën ideologjike për ngritjen e mëvonshme të nacionalizmit sllav të jugut në Evropën Juglindore.[1]

Armoriali kombinon stemat historike (mesjetare të vonë) me stemat imagjinare për të ndërtuar nocionin e një "Perandorie Ilire". Kjo Perandori ndodhi të përkojë saktësisht me sferën e interesit të Perandorisë Spanjolle në Evropën Juglindore në atë kohë, e si rrjedhim edhe atë të Petarit. Qëllimi personal i ndjekur nga Petar Ohmučević ishte ai i konfirmimit të fisnikërisë së tij "ilire", pasi ai u ngjit në gradën e admiralit në marinën spanjolle. Për t'u kualifikuar për urdhrat më të mëdhenj të kalorësisë së Spanjës Habsburge në atë kohë, ishte e nevojshme të vërtetohej prejardhja nga tetë stërgjyshërit fisnikë dhe pastërtisht katolikë. Ohmuçeviçit iu dha statusi i fisnikut në vitin 1594, i cili merret si terminus ante quem (pika fundore) e Armorialit. Armorali i Ohmuçeviçit mund të konsiderohet kështu një projekt personal si origjinë, apo edhe një mashtrim, pasi ai shpiku gjenealogjinë për t'u kualifikuar për titullin e lakmuar, por ndikimi i tij rezultoi i jashtëzakonshëm, duke u bërë, siç ndodhi, themeli i sllavëve të jugut ose heraldika “iliriste” në përgjithësi. Një burim i rëndësishëm për shpikjet heraldike të Ohmuçeviçit ishte “Wappenbüchlein” nga Virgil Solis (1555), i cili në vetvete përmban armë imagjinare të "mbretërive të huaja". Armoriali Korjeniç-Neoriç i vitit 1595 është shtypur në letër, në formatin 21 cm x 14,5 cm, në 168 fletë. Armoriali i Ohmuçeviçit është burimi kryesor i përdorur nga Armorali i Fojnicës, i cili për këtë arsye daton pas vitit 1595, ndoshta në vitet 1670, dhe më vonë për armorialet "Iliriste" të përpiluara në periudhën e hershme moderne. Armorali sot ruhet në Bibliotekën Kombëtare dhe Universitare në Zagreb. [2]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Blazevic,, Zrinka (2010). 'Indetermi-nation: Narrative identity and symbolic politics in early modern Illyrism' (në anglisht). BRILL. ISBN ISBN 978-90-04-18262-2.. {{cite book}}: Shiko vlerën e |isbn=: simbol i palejuar (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Pikësim shtesë (lidhja)
  2. ^ Milicevic, Milic (1995). Грб Србије, развој кроз историју (në serbisht). Beograd. ISBN ISBN 86-7549-047-X. {{cite book}}: Shiko vlerën e |isbn=: simbol i palejuar (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)