Arsimi multikulturor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Edukimi multikulturor është një tërësi strategjish arsimore të zhvilluara për të ndihmuar mësimdhënësit kur duhet tu përgjigjen shumë çështjeve të krijuara nga demografia e nxënësve të tyre e cila ndryshon me shpejtësi. Ai u siguron studentëve njohuri për historitë, kulturat dhe kontributet e grupeve të ndryshme; supozon se shoqëria e ardhshme është pluraliste. Ai bazohet në njohuri nga një numër fushash të ndryshme, duke përfshirë këtu studimet etnike dhe studimet e grave, duke riinterpretuar përmbajtjen nga disiplinat akademike të përafërta. Shikohet gjithashtu si një mënyrë e mësimdhënies që promovon parimet e përfshirjes, diversitetit, demokracisë, përvetësimit të aftësive, hetimit, mendimit kritik, vlerës së perspektivave dhe vetë-reflektimit. [1] Kjo metodë e mësimdhënies është gjetur të jetë efektive në promovimin e arritjeve arsimore në mesin e studentëve emigrantë [2] dhe kështu i atribuohet lëvizjes reformuese që qëndron pas transformimit të shkollave.

Qëllimet dhe objektivat e edukimit dhe arsimit multikulturor kanë tendencë të ndryshojnë midis filozofëve arsimorë dhe teoricienëve politikë liberalë. Filozofët edukativë argumentojnë për ruajtjen e kulturës së grupeve të pakicave, duke nxitur zhvillimin e autonomisë së fëmijëve si dhe duke i prezantuar ata me ide të reja dhe të ndryshme. Kjo formë e ekspozimit ndihmon fëmijët të mendojnë në mënyrë më kritike, si dhe t'i inkurajojnë ata të kenë një mendim më të hapur. [3] Nga ana tjetër, teoricienët politikë mbrojnë një model të edukimit multikulturor që garanton veprim shoqëror. Prandaj, studentët janë të pajisur me njohuri, vlera dhe aftësi të nevojshme për të evokuar dhe për të marrë pjesë në ndryshimet shoqërore, duke rezultuar në drejtësi për grupet etnike të viktimizuara dhe të përjashtuara. Sipas një modeli të tillë, mësimdhënësit shërbejnë si agjentë të këtij ndryshimi, duke promovuar vlerat përkatëse demokratike dhe duke fuqizuar studentët të veprojnë. [4]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ O'Donnell, C. Commentary. [Web log comment]. Retrieved from http://www.learner.org/workshops/tml/workshop1/commentary.html Arkivuar 22 prill 2019 tek Wayback Machine
 2. ^ Kislev, E. (2016-05-01). "The effect of education policies on higher-education attainment of immigrants in Western Europe: A cross-classified multilevel analysis". Journal of European Social Policy (në anglisht). 26 (2): 183–199. doi:10.1177/0958928716637142. ISSN 0958-9287.
 3. ^ Levinson, M. (2009) Ch. 23. 'Mapping Multicultural Education' in Harvey Seigel, ed., The Oxford Handbook of Philosophy of Education (Oxford University Press).
 4. ^ Banks and Banks, eds. 2013. Multicultural Education, 'Multicultural Education: Characteristics and Goals', 'Culture, Teaching and Learning' (John Wiley & Sons).

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Banks, James. An Introduction to Multicultural Education. 4th. edition. 2008,Pearson, Allyn/Bacon.  ISBN 9780205518852
 • Campbell, Duane. Choosing Democracy: a practical guide to Multicultural Education. 4th. edition. 2010. Pearson, Allyn /Bacon
 • Hanley, M.S. "The Scope of Multicultural Education". 1999. www.newhorizons.org
 • Kincheloe, Joe and Shirley Steinberg. Changing Multiculturalism. 1997, London: Open University Press.
 • Sleeter, C. & McLaren, P. (2000). "Origins of Multiculturalism" . www.rethinkingschools.org
 • Steinberg, Shirley. Multi/Intercultural Conversations. 2001, NY: Peter Lang.
 • Kincheloe, Joe, Steinberg, Shirley, Rodriguez, Nelson, and Chennault, Ronald. White Reign: Deploying Whiteness in America. 1998. NY: St. Martin's.
 • Rodriguez, Nelson and Leila Villaverde. Dismantling White Privilege, 2000. NY: Peter Lang.
 • Gresson, Aaron. America's Atonement: Racial Pain, Recovery Rhetoric, and the Pedagogy of Healing, 2004. NY: Peter Lang.
 • Dei, George J. Sefa. Racists Beware: Uncovering Racial Politics in the Post Modern Society, 2008. Rotterdam: Sense Publishers.
 • Talbot. (2003). In S. R. Komives & D. Woodward, Jr. (Eds.). Student services: A handbook for the profession. (4th Edition). San Francisco: Jossey-Bass.
 • Castellanos, J., Gloria, A. M., Mayorga, M. M., Salas, C. (2007). Student Affairs Professionals' Self-report of Multicultural Competence: Understanding Awareness, Knowledge, and Skills. NASPA Journal, 44(4), Art. 2. Retrieved September 9, 2008, from https://web.archive.org/web/20090115035800/http://publications.naspa.org/naspajournal/vol44/iss4/art2/
 • Pratt, Mary Louise. New York: (1991) 33-40. Arts of the Contact Zone. Retrieved 8 November 2010, from https://web.archive.org/web/20120314223623/http://learning.writing101.net/wp-content/readings/pratt_arts_of_the_contact_zone.pdf
 • Labaree, D. (1997). Public Goods, Private Goods: The American Struggle Over Educational Goals. American Educational Research Journal, 34, 39-81. Retrieved September 10, 2014.
 • Levinson, M. (2009).'Mapping Multicultural Education' in Harvey Seigel, ed., The Oxford Handbook of Philosophy of Education (Oxford University Press).
 • Fullinwider, R. (2003). 'Multiculturalism' in Randall Curren, ed., A Companion to Philosophy of Education (Blackwell).
 • West Virginia Board of Education (2006). "Multicultural Education in 21st Century Schools." Retrieved 2 April 2015, from https://web.archive.org/web/20190508062711/http://wvconnections.k12.wv.us/multiculturaled.html
 • Cumming-McCann, A. (2003). "Multicultural Education Connecting Theory to Practice." Retrieved 2 April 2015, from http://www.ncsall.net/index.html@id=208.html Arkivuar 11 shtator 2019 tek Wayback Machine
 • Miller, A. (2011). "Seven Ideas for Revitalizing Multicultural Education." Retrieved 2 April 2015, from http://www.edutopia.org/blog/multicultural-education-strategy-tips-andrew-miller
 • Safe School Coalition, The. (2003). "Guidelines for Identifying Bias." Retrieved 2 April 2015, from http://www.safeschoolscoalition.org/guidelinesonbias-screen.pdf Arkivuar 9 janar 2020 tek Wayback Machine
 • Cho & DeCastro-Ambrosetti (2006). "Is Ignorance Bliss? Pre-service Teachers' Attitudes Toward Multicultural Education." The High School Journal, Volume 89, Number 2, December 2005-January 2006, pp. 24–28 (Article)
 • Chou (2007). 'Multicultural Teacher Education: Toward a Culturally Responsible Pedagogy." Institute od Ethnology, Academia Sinica

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]