Jump to content

Multikulturalizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Multikulturalizmi është një term që ka shumë definicione të ndryshme por njëri më i përshtatshëm prej tyre do të ishte se multikuralizimi është shpërndarja e disa kulturave nëper një vend një-kulturor. Dihet se si terminologji ka një seri kuptimesh brenda kontekstit të sociologjisë, të filozofisë politike ashtu si edhe të përdorimit të saj në gjuhën e folur.

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në sociologji dhe në përdorim të përditshëm, është sinonim i "pluralizmit etnik", me terma që përdoren shpesh në mënyrë të ndërsjellë, për shembull, një "pluralizëm kulturor" në të cilin grupe të ndryshme etnike bashkëpunojnë dhe hyjnë në dialog me njëri-tjetrin por pa u sakrifikuar identitetet e veçanta të tyre. Ajo mund të përshkruajë një zonë të përzier etnike të komunitetit ku ekzistojnë tradita të shumta kulturore (si New York City ) ose një vend të vetëm (si Zvicra, Belgjika apo Rusia). Grupet që lidhen me një grup etnik apo grup etnik autokton dhe grupe të huaja etnike shpesh janë fokusi.

Duke iu referuar sociologjisë, multikulturalizmi është fundi i procesit natyror ose artificial (p.sh. emigracioni i kontrolluar ligjërisht) dhe ndodh në një shkallë të madhe kombëtare ose në një shkallë më të vogël brenda komuniteteve të caktuara të kombeve. Në një shkallë më të vogël kjo mund të ndodhë në mënyrë artificiale kur një juridiksion të krijohet ose të zgjerohet nga zonat amalgamuese me dy ose më shumë kultura të ndryshme (p.sh. Kanadaja franceze dhe Kanadaja angleze ). Në një shkallë të madhe, kjo mund të ndodhë si pasojë e migrimit legal ose të paligjshëm në dhe nga juridiksionet e ndryshme në mbarë botën (për shembull, vendbanimi anglo-sakson i Britanisë nga Anglezët, Saxonët dhe Jutët në shekullin V ose kolonizimi i Amerikës nga evropianët, afrikanët dhe aziatikët që nga shekulli XVI). [1] [2] [3]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Thomas L. Harper (13 janar 2011). Dialogues in urban and regional planning. Taylor & Francis. fq. 50. ISBN 978-0-415-59334-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Burgess, Ann Carroll; Burgess, Tom (2005). Guide to Western Canada (bot. 7th). Globe Pequot Press. fq. 31. ISBN 978-0-7627-2987-6. Marrë më 2011-01-16. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Baofu, Peter (2012). The Future of Post-Human Migration: A Preface to a New Theory of Sameness, Otherness, and Identity. Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing (publikuar 2013). fq. 22. ISBN 9781443844871. Marrë më 2018-09-01. The term 'salad bowl' (for multiculturalism) refers to the [...] ideology that 'the integration of many different cultures of United States residents combine like a salad, as opposed to the more traditional notion of a cultural melting pot. In Canada this concept is more commonly known as the cultural mosaic. [...]' {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Linqe të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]