Artriti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Artriti është një term i përdorur shpesh për të nënkuptuar çdo çrregullim që ndikon në nyje . [1] Simptomat zakonisht përfshijnë dhimbje të përbashkët dhe ngurtësi. [1] Simptoma të tjera mund të përfshijnë skuqjen, ngrohtësinë, ënjtjen dhe zvogëlimin e lëvizjes së nyjeve të prekur. [1] [2] Në disa lloje gjithashtu preken edhe organe të tjera. [3] Fillimi mund të jetë gradual ose i papritur. [4]

Ka mbi 100 lloje të artritit. [5] [4] Format më të zakonshme janë osteoarthritis (sëmundje degjenerative të përbashkët) dhe artrit reumatoid . [3] Osteoarthritis zakonisht ndodh n

moshën dhe ndikon në gishtat, gjunjët dhe hips. [3] Arthritis reumatoid është një çrregullim autoimun që shpesh prek duart dhe këmbët. [3] Llojet e tjera përfshijnë përdhes , lupus , fibromialgji dhe artritin septik . [3] [6] Ata janë të gjitha llojet e sëmundjeve reumatike . [1]

Trajtimi mund të përfshijë pushimin e përbashkët dhe alternimin midis aplikimit të akullit dhe nxehtësisë. [3] Humbja e peshës dhe stërvitja mund të jenë gjithashtu të dobishme. [3] Mund të përdoren ilaçe të tilla si ibuprofen dhe paracetamoli (acetaminofen). [7] Në disa, një zëvendësim i përbashkët mund të jetë i dobishëm. [3]

Osteoartriti prek më shumë se 3.8% të njerëzve, ndërsa artrit reumatoid prek rreth 0.24% të njerëzve. [8] Artriti ndikon per rreth 1-2% të popullsisë . [9] Në Australi rreth 15% e njerëzve preken, [10] ndërsa në Shtetet e Bashkuara me shumë se 20% kanë një lloj të artritit. [6] [11] Në përgjithësi sëmundja bëhet më e zakonshme me moshën. [6] Arthritis është një arsye e zakonshme që njerëzit humbin punën dhe mund të rezultojnë në një cilësi të zvogëluar të jetës. [7] Termi rrjedh nga arthr- (kuptimi i përbashkët) dhe -iti (që do të thotë inflamacion). [12] [13]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b c d "Arthritis and Rheumatic Diseases". NIAMS. October 2014. Arkivuar nga origjinali më 4 October 2016. Marrë më 14 September 2016. 
 2. ^ "Arthritis Types". CDC. June 22, 2016. Arkivuar nga origjinali më 14 September 2016. Marrë më 14 September 2016. 
 3. ^ a b c d e f g h "Living With Arthritis: Health Information Basics for You and Your Family". NIAMS. July 2014. Arkivuar nga origjinali më 4 October 2016. Marrë më 14 September 2016. 
 4. ^ a b "Arthritis Basics". CDC. May 9, 2016. Arkivuar nga origjinali më 17 September 2016. Marrë më 14 September 2016. 
 5. ^ Athanasiou, Kyriacos A.; Darling, Eric M.; Hu, Jerry C.; DuRaine, Grayson D. (2013). Articular Cartilage. CRC Press. f. 105.  9781439853252. Arkivuar nga origjinali më 2016-12-20. 
 6. ^ a b c "Arthritis". CDC. July 22, 2015. Arkivuar nga origjinali më 22 September 2016. Marrë më 14 September 2016. 
 7. ^ a b "Arthritis: An Overview". OrthoInfo. October 2007. Arkivuar nga origjinali më 19 September 2016. Marrë më 14 September 2016. 
 8. ^ March, L; Smith, EU; Hoy, DG; Cross, MJ; Sanchez-Riera, L; Blyth, F; Buchbinder, R; Vos, T; Woolf, AD (June 2014). "Burden of disability due to musculoskeletal (MSK) disorders". Best Practice & Research. Clinical Rheumatology. 28 (3): 353–66. :10.1016/j.berh.2014.08.002.  25481420. 
 9. ^ Richette P, Bardin T (January 2010). "Gout". Lancet. 375 (9711): 318–28. :10.1016/S0140-6736(09)60883-7.  19692116. 
 10. ^ "National Health Survey". ABS. 8 December 2015. Arkivuar nga origjinali më 16 January 2017. Marrë më 14 January 2017. 
 11. ^ Pirotta, M (September 2010). "Arthritis disease - the use of complementary therapies". Australian Family Physician. 39 (9): 638–40.  20877766. 
 12. ^ Waite, Maurice, red. (2012). Paperback Oxford English Dictionary. OUP Oxford. f. 35.  9780199640942. Arkivuar nga origjinali më 2016-12-20. 
 13. ^ Leonard, Peggy C. (2015). Quick & Easy Medical Terminology - E-Book. Elsevier Health Sciences. f. 160.  9780323370646.