Arvier

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Arvier (Arvë në dialekt valdostan) është një qytet Italian me 879 banorë e i vendosur në luginën e lumit Dora Baltea rreth fshatit mesjetar që shtrihet në 780 metra mnd., rreth 14 kilometra në perëndim nga Aosta.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emrin Latin është Arva[1] dhe Arvarium[2][3].

Monumentet dhe vendet e interesit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Monumentet kryesore të trashëgimisë historike dhe kulturore të Arvier jane mbetjet e kështjellës La Mothe , që daton në fund të shekullit 13, nga kalaja e Arvier në lokalitetin e Grand-Haury, dhe nga kalaja e Planaval, në Valgrisenche.

Arkitektura fetare përfaqësohet nga kisha famulltare e Shën Sulpice-it me kambanare të stilit romanesk, nga kisha e Rochefort, me pamje nga lugina nga maja e shkëmbit, që deri në shekullin e 19 ka qenë pjese e Kështjellës së Rochefort. Veçanërisht interesant është fshati Léverogne, ku gjurmët e mesjetës përzien harmonikisht me ndërtimet e kohëve të fundit.

Galeria e imazheve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Vallée d'aoste autrefois, një koleksion i punimeve të Robert Berton, 1981, Sagep ed., Xhenovës.
  2. ^ FJALOR GJEOGRAFIK - nga GOFFREDO CASALIS, Vol I, Torino, 1834
  3. ^ www.italiapedia.it

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Arvier, nga Rajoni Autonom i Valle d'aosta, botuar me rastin e XXV Concours Cerlogne, Planaval (Arvier) 25-27 maj 1987, Aosta, itali, Tipografia Valdostana, 1987