Asgard

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Asgard në kozmologjinë e nordike (Ásgarðr) është një vend i lidhur me perënditë. Asgard është dëshmuar në një larmi burimesh, përfshirë Edda Poetike, e përpiluar në shekullin XIII nga burime të hershme tradicionale, në Prose Edda (shkruar në shekullin XIII nga Snorri Sturluson), si dhe në Heimskringla (shkruar po ashtu në shekullin XIII nga Snorri Sturluson). Proza Edda përshkruan Valhallën, salla e jetës së perëndishme të Odinit për një pjesë të të vrarëve në fushëbetejë, siç ndodhet në Asgard. [1]

Ndërsa nëntë botët nuk janë askund të detajuara në korpusin e vjetër nordik, disa studiues kanë propozuar që Asgard mund të ishte konsideruar midis tyre. [2]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Simek (2007:20).
  2. ^ For example, drawing from the eddic corpus, Henry Adams Bellows (1923) proposes that the nine worlds consist of the following: "The world of the gods (Asgarth), of the Wanes (Vanaheim ...), of the elves (Alfheim), of men (Mithgarth), of the giants (Jotunheim), of fire (Muspellsheim ...), of the dark elves (Svartalfheim), of the dead (Niflheim), and presumably of the dwarfs (perhaps Nithavellir ... but the ninth is uncertain)" (Bellows 2004 [1923]:3).

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Bellows, Henry Adams. 2004 [1923]. Trans. The Poetic Edda: The Mythological Poems. Dover.  
  • Simek, Rudolf. 2007. Angela Hall trans. Dictionary of Northern Mythology. Boydell & Brewer Ltd.  ISBN 0-85991-513-1