Assassin's Creed

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shtator 2012, Bartender Desmond Miles është rrëmbyer nga Industritë Abstergo, një kompani farmaceutike, për përdorim si lëndë provë në Animus, një pajisje që mund te lexoje kujtimet e etërve te Desmondit nëpërmjet kujtesës "gjenetike", të lënë pas në ADN nga pasardhësit e tyre, pastaj ti lejojë Desmondit të stimuloje përvoja e paraardhësve të tij në një mjedis virtual. Abstergo ka për qëllim qe të vënë në pajisje Desmondin ne menyreqe të stimulohen kujtimet e një paraardhësi të veçantë te tij, Altair ibn La-Ahad, një anëtar i klanit të Vrasësve, veçanërisht përvojat e Altair gjatë vitit 1191 si pjesë e kryqëzatës se tretë në Tokën e Shenjtë. Desmond ka vështirësi për të përshtatur pajisjen, por përfundimisht ai shfrytëzon Altair gjatë disa ditëve të ardhshme. Loja pastaj kryesisht merr pikëpamjen Altair, me këmbime të rastit të Desmond kur ai del nga Animus.

Altair është treguar ne fillim duke u përpjekur për të rifituar një objekt te njohur si "Piece of Eden" nga tempulli i Salomonit me ndihmën e Vrasësve të tjerë, por është ndaluar nga Robert de Sable, Kryetar i kalorësve templare, armiqve të betuar të Vrasësve. Ndërsa gjen thesarin, Altair thyen të gjitha parimet e fenë e vrasësve dhe brenda disa minutave me hapjen e lojes, përpiqet për të vrarë de Sable, por dështon. Pas kthimit në kala vrasësit në Masyaf mezi mundi dhe pas një goditje hakmarrëse ngatemplaret, Al Mualim, kreu i Vrasësve, i jep Altairit një shans të rritet në radhët e të afërmve. Al Mualim i cakton detyren Altairit për vrasjen e nëntë figura kyçe në të gjithë Tokën e Shenjtë në Jerusalem, Acre dhe Damaskut, në përpjekje për të sjellë paqen ndërmjet Crusader dhe forcave Saraçen. Çdo objektiv është i bazuar në shifrat reale historike nga rreth 1191, duke përfshirë majd Addin (Regent të Jerusalemit), Garnier de Nablu (Kryetar I pritjes se templareve), el Hakim Jubair (një dijetar i shquar në Damask), Ebu'l Nuqoud (njeriu më i pasur në Damask), kryetar Sibrand i Rendit gjermanik dhe William V, markez i Montferrat (njeriu me I pasur ne Acre).[9]

Altair përfundon çdo detyrë, për të mësuar se si çdo objektiv është e lidhur me Robert dhe Templars, dhe se si së bashku ata kanë për qëllim të përdorin Piece of Eden (e cila në fakt është vetëm një nga shumë) për të nënshtruar mendjet e popullatës së Tokës se Shenjtë, duke e çuar "paqen" në Tokën e Shenjte nën sundimin e tyre dhe ne plaçkitjen e popullit të lirë. Me burrat në të dy anët të vrarë, ai zbulon se manovra e fundit e de Sable është në përpjekjen për bashkimin e krishterë dhe myslimane kundër armikut të tyre të ri-të përbashkët, vrasësve te tyre. Altair e mund de Sables para, se Richard Zemerluani, të bindë mbretin që një fund të luftës do të jetë i mirëpritur për të dyja palët. Nga de Sables ai zbulon se Al Mualim është vetë një templar, dhe përdori Altarin për të vrarë anëtarët e tjerë kështu që ai mund të mbajë thesarin për veten e tij. Altair shpejt kthehet në Masyaf të takoje zotin e tij, dhe i tregon të vërtetën : pjesa e Adnit, të cilën ai e kishte marrë nga një prej burrave në tempull pas shkeljeve Altair krijon iluzione. Ai denoncon fene dhe ngjarje të tjera në dukje të mbinatyrshme (p.sh. ndarje e Detit të Kuq, dhjetë shqetëson të Egjiptit dhe prania e zotat grek në Luftën e Trojës) si iluzion shkaktuar nga ajo, atëherë shfaq qëllimin e tij për të përdorur objekti për të detyruar njerëzit dhe kështu të sjellë një fund të gjitha konflikteve. Altair është përfundimisht në gjendje të shohë nëpërmjet mashtrimet te krijuara nga objekti për të vrarë Al Mualim. Kur Altair rimëkëmb Objektin, Piece of Eden aktivizohet, duke treguar një pamje holografike te botës me vendet e tjera të shumta ku ndodhen copat e tjera te Edenit në të gjithë globin.

Në mes seancave, në Animus, Desmond mëson nga një teknike miqësore me emrin Lucy Stillman se Abstergo Industrive është një version modern-ditor i kaloreve templare, dhe tani janë duke kërkuar objekte të tjera të identifikuara në kujtesën e Altair. Vetëm para sesionit përfundimtar, Vrasësit moderne ishin përpjekur për të shpëtuar Desmond para se procesi te ishte i plotë, por kishin dështuar. Desmond ishte për tu vrarë pas përfundimit, por Lucy e kursen atë nga vdekja. Megjithëse Desmond mbetet i bllokuar në laboratorin e Abstergos, përvojën e tij në Animus e ka krijuar një efekt "hemorragji" të jetës së Altair në jetën e tij, duke u dhënë aftësinë e Altairit Vizion e Shqiponjesi, e cila i lejon atij për të parë nëse individët janë miqësor apo armiqësor ndaj tij, që dëshmon për atë se Lusi është nje aleate sepse shdrin me ngjyren blu, megjithatë, ajo gjithashtu i lejon atij për të parë gjera të çuditshme, përndryshe mesazhet e padukshme pikturuar në katet e laboratorit dhe te murit të dhomës së tij. Mesazhet për fundin e botes merren me forma të ndryshme nga kulturat e ndryshme, duke përfshirë disa referenca në datën 21 dhjetor, 2012, data kur Abstergo ka në plan të nisë një satelit që do ti japë "përkohësisht fund luftës". Kjo la të kuptohet se do të bëhet me të njëjtën metodë që Al Mualim beri hipnotizuar Masyaf, vetëm në një shkallë më të madhe. Loja përfundon në një cliffhanger, me Desmondin i cili pyet se çfarë do të thonë të gjitha këto imazhe dhe që mund të kenë tërhequr ato. Assassins

Kronologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Assassin's Creed : Altair's Chronicles
 • Assassin's Creed
 • Assassin's Creed : Bloodlines
 • Assassin's Creed : Lineage (Film)
 • Assassin's Creed II
 • Assassin's Creed : Discovery
 • Assassin's Creed : Brotherhood
 • Assassin's Creed : Revelations
 • Assassin's Creed : Embers (Film)
 • Assassin's Creed III
 • Assassin's Creed III : Liberation
 • Assassin's Creed IV : Black Flag

Karakteri i Al Mualim dhe klanit te tij janë bazuar në një sekt islamik të njohur si Urdheri i Hashshashin nga e cila kane origjinën emri vrasësit. Urdhri pason me një kod nderi të quajtur "Assassin's Creed". Fenë është si vijon : 1) Nuk e bëj ndonjë të keqe të pafajshëm ; 2) Të jetë i matur, dhe 3) Mos kompromis vëllazërimi. Ata gjithashtu ndjekin rendin e famshme e Hashshashin themelues Hassan-i Sabbah : "Asgjë nuk është e vërtetë, gjithçka është e lejuar". Karakteri i Al Mualim është bazuar pothuajse në Rashid ad-Din Sinani, i cili ishte udhëheqës i degës sirian e Hashshashin në 1191 dhe u mbiquajt "Njeriu i vjetër i malit". LOJA


Ky lojtar duhet të ngjitet ne kullat e larta të qytetit dhe ne kërkimin e vendndodhjeve e objektivave.

Assassin's Creed është një loje aventurë në të cilën lojtari kryesisht merr rolin e Altair si përvojë nga Desmondi. Qëllimi kryesor i lojës është që të bëjë një seri vrasjesh të urdhëruara nga Al Mualim, kreu i Vrasësve. Për të arritur këtë qëllim, lojtari duhet të udhëtojnë nga selia e Vëllazërise në Masyaf, të gjithë terrenin e Tokën e Shenjtë e njohur si Mbretëria në një nga tre qytetet, Jerusalem, Acre, apo Damasku, për të gjetur të agjentin e Vëllazërise në atë qytet. Atje, agjentin, përveç për ti ofruar një shtëpi të sigurt, i jep lojtar njohuri minimale rreth objektivit, dhe kërkon nga ata qe para se të kryejnë misionin të grumbulloje informacione shtesë para se të vrasjes. Këto misione përfshijnë përgjim, pyetje, dhe plotësimin e detyrave për informatorët dhe vrasësit. Përveç kësaj, lojtari mund të marrë pjesë në çdo numër e objektivash në këto mjedise të botës hapur, duke përfshirë ngjitje ne kulla te larta, dhe ruajtjen e qytetarëve të cilët janë duke u kërcënuar ose ngacmuar nga rojet e qytetit. Ka edhe misione të ndryshme të cilat kane si qellim komplote të tilla si gjurmimin dhe vrasjen e Templareve dhe mbledhjen e flamurëve. Pas përfundimit të çdo grup vrasjesh, lojtari kthehet prapa te Vellazeria dhe shpërblehet me një armë më të mirë dhe dha pastaj i jepen një sërë objektivash, me lojtarin të lirë të zgjedhe rendin e objektivave të tyre.


Ulur në një stol lejon qe lojtari të përzihet dhe te shmanget pa u diktuar nga rojet. Lojtari është bërë i vetëdijshëm për Altair se sa i dukshëm është nga rojeve dhe armiqtë armikut, si dhe gjendjen aktuale të alarmit në zonën lokale nëpërmjet një metër niveli vigjilence. Për të kryer shumë nga vrasjet dhe detyrat e tjera, lojtari duhet të marrë në konsideratë përdorimin e komandave qe dallohen sipas llojit të saj e profilit. Profili i komandave lejon Altair te ulet për përzierje në turmat e afërta, të kalojë nga qytetarët e tjerë, dhe detyra të tjera të rrezikshme që mund të përdoren për të fshehur dhe për të zvogëluar nivelin e vigjilencë, lojtari mund të përdorë gjithashtu edhe tehun e Altairit në përpjekje për vrasje të profilit të ulët. Komandat e Profilit te Lartë janë më të dukshme, dhe përfshijnë drejtimin, ne një shkallë me te lartë dhe ne rritjen e lartësisë se ndërtesave deri ne një pike strategjike, dhe sulmon kundërshtarët duke kryer këto veprime dhe në raste të caktuara mund të rrisë nivelin e zonës lokale të vetëdijes. Pasi zona është në gatishmëri të lartë, turma vrapon dhe shpërndahet ndërsa rojet janë ne përpjekje për te ndjekur Altairin, i cili për të zvogëluar nivelin e alarmit, lojtari duhet të kontrolloje Altairin si për të thyer linjën e rojeve dhe pastaj të gjeje një hapësirë të tillë te fshehur si një mullar bari apo kopsht tavanë, ose përzierje me qytetarët ulur në grupe ose përçart dijetarët. Lojtar duhet të jetë në gjendje për t'i shpëtuar rojeve, ata mund të luftojmë duke përdorur manovrat skermë.