Jump to content

Athene Donald

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dame Athene Donald
DBE FRS
7 herë Master në Kolegjin Churchill , Kembrixh
Të dhëna vetjake
U lind më15 maj 1953 në Londër, Angli
NënshtetësiaBritanike
VendbanimiKembrixh, Angli

Dame Athene Margaret Donald DBE FRS (née Griffith; lindur më 15 maj 1953) është një fizikante britanike. [1] Ajo është profesoreshë e fizikës eksperimentaleUniversitetin e Kembrixhit, dhe Master i Kolegjit Churchill, Kembrixh . [2] [3] [4] [5] [6] [7]

Jeta dhe edukimi i hershëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ajo lindi si Athene Margaret Griffith në Londër, nga Walter Griffith dhe Annette Marian Tylor. [8] Ajo u shkollua në shkollën për vajza Camden dhe në Kolegjin Girton, Kembrixh. Ajo fitoi një diplomë bachelor në Shkencat e Natyrës (Fizikë Teorike), ndjekur nga një PhD në 1977 për kërkime në mikroskopinë elektronike të sistemeve të ngatërruara të kufirit të kokrrave.

Kërkime dhe karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ajo punoi në Universitetin Cornell si një bashkëpunëtore postdoktorale, ku kaloi duke punuar në metale të polimereve, para se të kthehej në Kembrixh (Departamenti i Shkencës së Materialeve) në 1981 dhe në Laboratorin Cavendish në 1983. Ajo u bë profesoreshë e fizikës eksperimentale në 1998. Fusha e saj kryesore e studimit është fizika e materies së butë, veçanërisht aplikimet e saj në organizmat e gjallë dhe marrëdhëniet midis strukturës dhe vetive të tjera. [9] [10]

Kërkimi i saj ka aplikuar mikroskopinë, dhe në veçanti mikroskopinë elektronike të skanimit mjedisor për studimin e të dy sistemeve sintetike dhe biologjike, veçanërisht grumbullimin e proteinave. [11] [12] [13] [14] [15]

Detaje të mëtejshme të hulumtimit të saj mund të gjenden në citimin për Medaljen Faraday që asaj ju dha nga Instituti i Fizikës në 2010: [16]

Hulumtimi thellësisht inovativ dhe produktiv i profesoreshë Donald është në fizikën eksperimentale të lëndës së kondensuar, duke përfshirë polimeret dhe fizikën koloidale, dhe kohët e fundit fizikën biologjike. Puna e saj e hershme në Cornell në çmendurinë e polimerit me xham mbetet shumë me ndikim dhe u pasua nga studime të zgjuara të deformimit të prerjes në polimerët e kristalit të lëngët (LCP).

Këtu ajo ishte në gjendje të demonstronte gjithëpranueshmërinë e të ashtuquajturës strukturë e lidhur pas prerjes së LCP dhe të studionte paketimin themelor të molekulave me mikroskop elektronik duke treguar se si ata ndoqën një trajektore gjarpruese në disa termotropikë. Ajo gjithashtu kreu punë të rëndësishme në sistemet lyotropike, duke përfshirë një polipeptid sintetik, duke studiuar xhelatimin dhe diagramin fazor të tij.

Fillimi i Donald në mes të karrierës në fizikën biologjike pasoi natyrshëm nga kjo punë polimer që çoi në fizikën e ushqimit dhe prej andej në niseshte. Struktura e kokrrizës së amidonit dhe ndryshimet e saj gjatë historive të ndryshme të përpunimit u analizuan në mënyrë të shkëlqyeshme duke përdorur një teknikë të re të shpërndarjes së rrezeve X. Ndryshimet strukturore gjatë gatimit, me molekulën e amilopektinës në mënyrë imagjinare të trajtuar si një polimer i lëngshëm kristalor me zinxhir anësor, solli mirëkuptim në trajtime të ndryshme të përpunimit. Keq-palosja e proteinave që formojnë fibrilet amiloide është e njohur mirë në etiologjinë e shumë sëmundjeve, veçanërisht ato të moshës së vjetër. Puna e fundit e Donald ka treguar se ky problem i rëndësishëm dhe sfidues mund të adresohet fuqimisht nga qasjet e shkencës së polimerit dhe për më tepër sugjeron një lidhje intriguese midis strukturave të vëzhguara në të dy fushat.

Arritjet mbresëlënëse të Donald në fizikën biologjike bazohen fuqimisht në përdorimin imagjinar të mikroskopisë elektronike të skanimit mjedisor (ESEM), shpërndarjen e neutroneve dhe rrezeve X, mikroskopinë optike dhe spektroskopinë infra të kuqe. Në veçanti ESEM, suksesi i saj mbështetet nga shumë hetime të mëparshme pioniere të fizikës së saj themelore. Për të ruajtur këtë shkëmbim jetësor midis fizikës së lëndës së butë dhe biologjisë, Donald ka themeluar një Grup të Biologjisë dhe Sistemeve Soft (BSS) me burime të mjaftueshme në Cavendish.

Puna administrative[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Donald ishte anëtare e kolegjit Robinson, Kembrixh nga 1981 në 2014, kur u bë Master e Kolegjit Churchill. Ajo ishte anëtare e komitetit shkencor ESPCI ParisTech gjatë asaj kohe. [17] Ajo tani është një bashkëpunëtore nderi e Kolegjit Robinson. [18]

Nga viti 2009 deri në 2014, ajo ishte anëtare e Këshillit të Universitetit të Kembrixhit. Ajo është një anëtare e Këshillit Këshillëdhënës të Fushatës për Shkencë dhe Inxhinieri, [19] dhe u emërua një Administruese e Besuar e Grupit të Muzeut të Shkencës nga 2011-16. [20] Ajo është anëtare e Këshillit Shkencor të Këshillit Evropian të Kërkimit që nga viti 2013. [21] Ajo kryesoi Këshillin Këshillimor Shkencor të Departamentit të Kulturës, Medias dhe Sporteve nga 2015 në 2017. 

Donald ishte kryetarja e parë e grupit të fizikës biologjike të Institutit të Fizikës nga 2006 deri në 2010, dhe kordinoi shkrimin e shënimeve të leksioneve në fizikën biologjike. [22] Nga 2006 në 2008 dhe nga 2012 në 2015, ajo ishte në Këshillin e Shoqërisë Mbretërore, dhe nga 2010 në 2014 ajo kryesoi komitetin e tyre të arsimit. Për 2015–16, ajo ishte Presidente e Shoqatës Britanike të Shkencës . [23]

Puna në diversitet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Donald ka qenë një suportuese dhe mbështetëse e grave në shkencë. Nga 2006 deri në 2014 ajo ishte drejtoreshë e WiSETI, Nisma e Grave në Shkencë, Inxhinieri dhe Teknologji e Universitetit të Kembrixhit dhe ajo ishte kampionja e parë e Universitetit për Barazinë Gjinore nga 2010 në 2014. Jashtë universitetit, ajo kryesoi Forumin e Athinës nga 2009 në 2013, një organizatë e cila synon të sigurojë një mbikëqyrje strategjike të zhvillimeve që kërkojnë ose kanë provuar të avancojnë përparimin në karrierë dhe përfaqësimin e grave në shkencë, teknologji, matematikë dhe mjekësi (STEM) në arsimin e lartë në UK. Ajo u ul në grupin e diversitetit BIS (më vonë BEIS) dhe i shërben Bordit të Barazisë dhe Diversitetit të Universitetit Sheffield dhe Grupit Punues të Bilancit Gjinor të ERC ; ajo është një Mbrojtëse e Trustit Daphne Jackson . Ajo rregullisht shkruan mbi temën e grave në shkencë në të dy mediat kryesore, [24] [25] dhe në blogun e saj personal. [26] Ajo bën shumë diskutime mbi këtë çështje.

Ajo u vlerësua nga UKRC me çmimin për arritje jetësore në 2011, [27] një çmim Shkenca mbi të Drejtën nga MRC në 2013 [28] dhe portreti i saj nga Tess Barnes varet në Laboratorin Cavendish. [29] Donald flet për disa nga çështjet për gratë në shkencë në këtë video.

Çmime dhe nderime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 1999 Donald u zgjodh anëtare e Shoqërisë Mbretërore . Emërimi i saj lexon:

Donald është vlerësuar gjithashtu si më poshtë:

Athene Donald dallohet për punën e saj në lidhje me vetitë mekanike në strukturën e polimereve. Ajo tregoi që çmenduria e polimerit nuk mund të kuptohet pa iu referuar rrjetit të ngatërrimit dhe tregoi se përfshihen dy procese, prerja e zinxhirit dhe shkëputja e zinxhirit, varësisht ndryshe nga temperatura dhe pesha molekulare. Kjo punë mbështet kuptimin e brishtësisë dhe duktilitetit në polimere të ngurta. Ajo nisi studimet e polimerëve të lëngshëm kristalor termotropik përmes mikroskopisë elektronike të transmetimit, duke zbuluar gjithëpranueshmërinë e teksteve të lidhura pas rrjedhës së prerjes në këto materiale. Kohët e fundit, ajo ka zhvilluar metoda me rreze X për karakterizimin e niseshtesë, duke hapur kështu fushën për metoda të reja fizike të cilat përmirësojnë ato të biologëve të bimëve dhe shkencëtarëve të ushqimit.

Jeta personale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Donald është e martuar me matematikanin Matthew J. Donald që nga viti 1976; [30] [31] çifti ka dy fëmijë, një djalë dhe një vajzë.

Referencat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Donald, A.; Jacobsen, S.D. (28 qershor 2013). "Dr. Athene Donald: Experimental Physicist, University of Cambridge". In-Sight (në anglisht) (2.A): 85–97.{{cite journal}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 2. ^ "University Council" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 8 nëntor 2011.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 3. ^ "University of Cambridge web page" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 16 shkurt 2012.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 4. ^ Prof Dame Athene Donald, DBE, FRS, Debrett's People of Today.
 5. ^ Jenkins, P.J.; Donald, A.M. (1998). "Gelatinisation of starch: A combined SAXS/WAXS/DSC and SANS study". Carbohydrate Research (në anglisht). 308 (1–2): 133. doi:10.1016/S0008-6215(98)00079-2.
 6. ^ Jenkins, P. J.; Donald, A.M. (1995). "The influence of amylose on starch granule structure". International Journal of Biological Macromolecules (në anglisht). 17 (6): 315–21. doi:10.1016/0141-8130(96)81838-1. PMID 8789332.
 7. ^ Krebs, M.R.H.; MacPhee, C.E.; Miller, A.F.; Dunlop, I.E.; Dobson, C.M.; Donald, A.M. (2004). "The formation of spherulites by amyloid fibrils of bovine insulin". Proceedings of the National Academy of Sciences (në anglisht). 101 (40): 14420–14424. Bibcode:2004PNAS..10114420K. doi:10.1073/pnas.0405933101. PMC 521966. PMID 15381766.
 8. ^ name="EP">Europa Publications (2003). The International Who's Who 2004 (në anglisht). Psychology Press. fq. 443. ISBN 978-1-8574-3217-6.
 9. ^ Jenkins, P.J.; Cameron, R. E.; Donald, A.M. (1993). "A Universal Feature in the Structure of Starch Granules from Different Botanical Sources". Starch - Stärke (në anglisht). 45 (12): 417. doi:10.1002/star.19930451202.
 10. ^ Krebs, M.R.H.; Bromley, E.H.C.; Donald, A.M. (2005). "The binding of thioflavin-T to amyloid fibrils: Localisation and implications". Journal of Structural Biology (në anglisht). 149 (1): 30–37. doi:10.1016/j.jsb.2004.08.002. PMID 15629655.
 11. ^ Donald, A.M.; Windle, A.H.; Brand, H.R. (1993). "Liquid Crystalline Polymers". Physics Today (në anglisht). 46 (11): 87. Bibcode:1993PhT....46k..87D. doi:10.1063/1.2809100.
 12. ^ Windle, A.H.; Donald, A.D. (1992). Liquid crystalline polymers (në anglisht). Cambridge, UK: Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-30666-9.
 13. ^ "Professor Athene Donald". people.bss.phy.cam.ac.uk (në anglisht).
 14. ^ Starch: structure and functionality (në anglisht). Cambridge, England: Royal Society of Chemistry. 1997. ISBN 978-0-85404-742-0.
 15. ^ The importance of polymer science for biological systems: University of York (në anglisht). Cambridge, England: Royal Society of Chemistry. mars 2008. ISBN 978-0-85404-120-6.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 16. ^ Physics, Institute of (2010). "2010 Faraday medal" (në anglisht). iop.org. Marrë më 23 shkurt 2016.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 17. ^ Profile Arkivuar 26 nëntor 2008 tek Wayback Machine, ESPCI.fr.
 18. ^ List of fellows, Robinson College
 19. ^ "Athene Donald-related articles" (në anglisht). Marrë më 11 shkurt 2011.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 20. ^ "Science Museum press release" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 14 nëntor 2011. Marrë më 14 nëntor 2011.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 21. ^ "Scientific Council – ERC: European Research Council" (në anglisht). Europa (web portal). Marrë më 23 shkurt 2016.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 22. ^ "Biological Physics". biologicalphysics.iop.org (në anglisht). Marrë më 23 shkurt 2016.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 23. ^ "Athene Donald announced as next President of the BSA" (në anglisht). britishscienceassociation.org. Marrë më 23 shkurt 2016.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 24. ^ "Just one action for women in science". The Guardian (në anglisht). 19 qershor 2015. ISSN 0261-3077. Marrë më 23 shkurt 2016.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 25. ^ "Girls soar in science, yet why still so few women in the lab?". The Guardian (në anglisht). 15 mars 2014. ISSN 0261-3077. Marrë më 23 shkurt 2016.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 26. ^ http://occamstypewriter.org/athenedonald/
 27. ^ Physics, Institute of. "Professor Dame Athene Donald receives Lifetime Achievement Award" (në anglisht). iop.org. Marrë më 23 shkurt 2016.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 28. ^ "Suffrage Science 2013 Events – MRC Clinical Sciences Centre". csc.mrc.ac.uk (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 24 tetor 2015. Marrë më 23 shkurt 2016.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 29. ^ "Should I Be Discombobulated?". Athene Donald blogsite (në anglisht). Marrë më 23 shkurt 2016.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)
 30. ^ Europa Publications (2003). The International Who's Who 2004 (në anglisht). Psychology Press. fq. 443. ISBN 978-1-8574-3217-6.
 31. ^ "A Many-Minds Interpretation of Quantum Theory" (në anglisht). University of Cambridge. Arkivuar nga origjinali më 3 janar 2014. Marrë më 31 dhjetor 2013.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)