August Ferdinand Möbius

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
August Ferdinand Möbius (1790–1868)

August Ferdinand Möbius (17 nëntor 179026 shtator 1868) ishte një matematikan dhe astronom teorik nga Gjermania.

Ka qenë profesor i Universitetit të Leipzigut dhe drejtor i observatorit të këtij universiteti. Në botimet e tij mbi astronominë ai parashtroi në mënyrë matematike jo të komplikuar, mekanikën qiellore. Ai njihet si matematikani që ndihmoi në avancimin e gjeometrisë projektive dhe topologjisë. Ai prezantoi rripin e Möbiusit, i cili ka një faqe dhe një përftuese. Kjo figurë mund të përftohet duke rrotulluar një drejtkëndësh ABCD rreth brinjës BC dhe duke bërë që kulmi A të përputhet me C, ndërsa B me D.

Möbius u lind në Schulpforta, dhe nga ana e së ëmës ishte i lidhur me reformatorin e kishës Martin Luter. Mësuesit e tij ishin Carl Friedrich Gauss dhe Johann Pfaff. Möbius vdiq në Leipzig1868 moshën 77 vjeçare.

Puna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rripi i Möbiusit

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]