Aurora (mjetfluturimi)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Aurora (nga lat. - agimi), i njohur edhe si "SR-91 Aurora" është një mjet i hamendësuar fluturues amerikan, i cili besohet të jetë një avion zbulues, i aftë për shpejtësi përtejzanoremah 5+ (mëse 6 000 km/o), me një shtytje nga një lëndë djegëse të përzier, hidrogjen ose metan, statoreaktor, reaktiv tejzanor, shtytje magnetohidrodinamike. Hamendësohet të jetë ndërtuar në vitet 1980 ose 1990, nga firma " Lockheed Advanced Development Company" (e cila është edhe prodhuesja e bombarduesit B-2), si pasues i avionit të vjetër dhe të shtrenjtë SR-71 Blackbird, të projektit «Copper Canyon».

Një raport i Ministrisë britaneze te mbrojtjes, lëshuar ne maj te vitit 2006, permend perparesine e Forcave Ajrore Amerikane për te prodhuar një aeroplan tejzanor me shpejtësi mah 6, por nuk ka dale asnjë tregues për vërtetimin e ekzistencës se një projekti te tille. Besohet se projekti aurora është fshire për shkak te ngritjes nga avione spiune ne mjete ajrore fluturuese panjerez (paekipazh) dhe satelite zbulues te cilët mund te kryejnë te njëjtën detyre si një avion spiun.

Për shkak te mbajtjes se fshehte te projektit aurora, përmendet shpesh nga UFO dhe teoria komplotiste dhe është objekt spekulimesh.

Pak histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vrojtime dhe dëshmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]