Avanos

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


vendndodhja
Avanos

Avanos është një qytet në Turqi me 11647 banorë. Avanos është edhe kryeqyteti i qarkut. Rrethi i ka 35230 banorë (2008). Qyteti është buzë lumit Kızılırmak, lumi më i gjatë i Turqisë, në provincën e Nevsehir dhe Kapadokia. E kaluara e rreth 920 metra mbi qytetin e detit është ndoshta kthehet herë Hiteut.

Avanos është i njohur për qeramikë të shumta, të lashtë dhe brickworks. Banorët jetojnë kryesisht nga turizmi. Qyteti ka hotele të mëdha, dyqanet e qeramikës lokale, krevat, shitje qilim, bare dhe restorante dhe objekteve argëtuese për turizmin tre-ditore.

Siç prodhimet bujqësore janë drithërat, beets sheqer, pemëve frutore dhe verë.

Për rajonin qytetit është Akarca.