Avullimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Avullimi eshte shndërrimi i një lëngu që ndodh nga sipërfaqja e një lëngu në një fazë të gaztë që nuk është i ngopur me substancën e avullit.Ne kete faze te pare,rrezet e diellit ngrohin ujerat e deteve,liqeneve,lumenjve etj.duke i kthyer ne avuj.Pra nga gjendja e lenget uji kthehet ne gjendje te gazte.Me pas keta avuj,qe jane te ngrohte e te lehte,ngjiten lart ne qiell. Tipi tjetër të avullimit është vlimi, e cila karakterizohet nga flluska të avullit të ngopur formuar në fazën e lëngshme. Avull prodhuar në një kazan është një tjetër shembull i avullimit ndodhin në një fazë të avullit të ngopur. Avullimi qe ndodh direkt nga faza e ngurte poshtë pikës së shkrirjes, ashtu vëzhguar zakonisht me akullit në ose nën ngrirjes ose molë kristaleve (naftalen dhe paradichlorobenzene), quhet sublimim. Mesatarisht, një pjesë e molekulave në një gotë me ujë të ketë energji të mjaftueshme për ngrohje për të shpëtuar nga të lëngshme. Molekulat e ujit nga ajri të hyjë në ujë në xham, por për aq kohë sa lagështia relative e ajrit në kontakt është më pak se 100% (mbushje), transferimi neto e molekulave të ujit do të jetë në ajër. Uji në xham do të jetë ftohur nga avullimi derisa një ekuliber arrihet ku ajri furnizon sasinë e nxehtësisë hequr nga uji qe avullon. Në një mjedis të mbyllur uji do të zhduket deri sa ajri është i ngopur. Me temperaturë të mjaftueshme, të lëngshme do të kthehet në avujt e shpejt (shih pikën e vlimit). Kur molekulat përplasen, ata transferojnë energji për njëri-tjetrin në shkallë të ndryshme, duke u bazuar në atë se si ato përplasen. Ndonjëherë transferimi është aq i njëanshëm për një molekulë në afërsi të sipërfaqes që ajo përfundon me energji të mjaftueshme për 'shpëtim'. Avullimi është një pjesë thelbësore e ciklit të ujit. Dielli (diellore) drejton avullimit të ujit nga oqeanet, liqenet, lagështisë në tokë, dhe burime të tjera të ujit. Në Hidrologjia, avullimit dhe djersë (e cila përfshin avullimit brenda stomata bimëve) janë quajtur kolektivisht avullimit. Avullimi i ujit ndodh kur sipërfaqja e lëngshme është e ekspozuar, duke lejuar molekulat për të shpëtuar dhe avujt e ujit formë; ky avull pastaj mund të ngrihen dhe formojnë retë. Ndjekja e avullimit nga burimi i saj mbi sipërfaqen e tokës, përmes atmosferës si avujt ose retë, dde për fatin e saj si reshje mbyll ciklin e ujit atmosferik, dhe mishëron konceptin e renies ne fund

Aplikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aplikimet industriale përfshijnë shtypjen dhe veshja e shumë procese; shërohet nga kripërat e zgjidhjeve; dhe tharje një shumëllojshmëri të materialeve të tilla si lëndë druri, letër, pëlhurë dhe kimikateve. Përdorimi i avullimit të thatë ose koncentroheni mostra është një hap i përbashkët përgatitore për shumë analiza laboratorike të tilla si spektroskopise dhe kromatografisë. Sistemet e përdorura për këtë qëllim përfshijnë evaporators rrotullues dhe evaporators centrifugale. Kur rrobat janë të varur në një linjë lavanderi, edhe pse temperatura e ambientit është nën pikën e vlimit të ujit, uji avullohet. Kjo është përshpejtuar nga faktorë të tillë si lagështia e ulët, të nxehtit (nga dielli), dhe era. Në një tharëse rroba, ajri i nxehtë është në lulëzim nëpër rrobat, duke i lejuar ujit të zhduket shumë shpejt. Matki / Matka, një indian enë tradicionale balte poroz të përdorura për ruajtjen e ujit dhe lëngjeve të tjera të ftohjes. Botijo, një spanjoll enë tradicionale balte poroz i projektuar për të ftohur me ujë që përmban nga avullimit. Coolers avullues, të cilat mund të qetësohem në mënyrë të konsiderueshme një ndërtesë nga thjesht defekt ajrit të thatë mbi një filtër ngopur me ujë. Djegie avullimit Pikat e karburantit avullon si ata marrin ngrohjes nga përzierja me gazrat e nxehtë në dhomën e djegies. Nxehtësisë (energjia) mund të marrë nga rrezatimi nga çdo murit të nxehtë refraktar të dhomës së djegies.

Avullimit të Para-djegje Motorët me djegie të brendshme mbështeten mbi avullimit të karburantit në cilindra për të formuar një të karburantit / përzierje e ajrit në mënyrë që të djegur mirë. Kimikisht saktë përzierje e ajrit / karburant për djegien totale të benzinës është përcaktuar të jetë 15 pjesë të ajrit në një pjesë ose benzinë ​​15/1 nga pesha. Ndryshimi i kësaj në një raport të vëllimit jep 8000 Parts Air në një benzinë ​​pjesë apo 8000/1 nga volumi.