Axhenda politike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

politikë, një axhendë politike është një listë e temave ose problemeve (çështjeve) të cilave zyrtarët e qeverisë si dhe individët jashtë qeverisë po i kushtojnë vëmendje serioze në çdo kohë të caktuar.

Axhenda politike më së shpeshti formësohet nga elitat politike, por gjithashtu mund të ndikohet nga grupet aktiviste, lobistët e sektorit privat, grupet e mendimit, gjykatat, ngjarjet botërore dhe shkalla e centralizimit të shtetit.[1] Mbulimi mediatik ka qenë gjithashtu i lidhur me suksesin e ngritjes së partive politike dhe aftësinë e tyre për të futur idetë e tyre në axhendë (shih përcaktimin e rendit të ditës). Megjithëse media shpesh ka një efekt në axhendën politike, këto rezultate nuk janë gjithmonë të menjëhershme, gjë që mund të shkaktojë një vonesë në axhendën politike.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ The Political Agenda Effect and State Centralization (PDF) (në anglisht). maj 2016.