Bërçka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Bërçka
Qytet
Administrimi
Shteti Flamuri Bosnja dhe Hercegovina

Bërçka (Brčko) është qytet dhe komunë në pjesën veriore të Bosnjës dhe Hercegovinës, pran lumit Sava. Në aspektin e pozitës gjeografike, kapaciteteve ekonomike, Bërçka paraqet qendrën ekonomike dhe kulturore të Posavinës Boshnjake.

Gjeografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Brcko02.png

Bërçka njëherit është edhe qendër e Distriktit të Brçkos, një nivel i veçant i qeverisjes në Bosnjë dhe Hercegovinë, i cili nuk i takon as Federatës së Bosnës dhe Hercegovinë( Federatës) e as Republikës Serbe. Me Brëçkon qeverisin vetëm qeveria lokale dhe ajo shtetërore me ndihmën e bashkësisë ndërkombëtare në formë të supervizorit.

Demografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Sipas regjistrimit të popullsisë së vitit 1991, komuna e Brçkos ka pasur 87.627 banorë, të përhapur në 59 vendbanime.

Përbërja nacionale e popullsisë së komunës së Brçkos - 1991.[redakto | redakto tekstin burimor]

Gjithsej: 87.627

Përbërja nacionale e qytetit të Brçkos - 1991.[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Boshnjakë - 22.994 (55,53%)
  • Serbë - 8.253 (19,93%)
  • Kroatë - 2.894 (6,98%)
  • Jugosllavë - 5.211 (12,58%)
  • të tjerë, të papërcaktuar dhe të panjohur, - 2.054 (4,98%)
Gjithsej:: 41.406

Pas agresionit ndaj B dhe H dhe pastrimit etnik të popullsisë (me shumë krime) në Brçko struktura nacionale është ndryshuar në masë të madhe në krahasim më vitin 1991.

shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të Jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]