Gjeografia e Bosnjës dhe Hercegovinës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bosnja dhe Hercegovina ndodhet në pjesën jugore të Evropës, në gadishullin Ballkanik. Në lindje të vendit ndodhet Kroacia (në jug-lindje Dalmacia) ndërsa në veri-perëndim Vojvodina, në lindje Pashallëku i Beogradit dhe Sanxhaku i Pazarit të Ri dhe në pjesën jug-lindore ndodhet Mali i Zi.

Sipërfaqja e përgjithshme e Bosnjës dhe Hercegovinës është 51.129 km2 dhe shtrihet në koordinatat gjeografike 44 00 V, 18 00 L.

Bosnja ka një vijë bregdetare prej 20 km dhe vija kufitare e saj është e gjatë rreth 1,459 km. Kjo vijë kufitare e ndanë atë nga Kroacia (932 km), Serbia dhe Mali i Zi (527 km).

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në veri është klimë e mesme kontinentale, në pjesën qendrore në fusha e lugina klimë e mesme, në jug depërtojnë, përmes luginës së Neretvës, elememtete e klimës mesdhetare. Në fushat karstike verërat janë shumë të nxehta e dimrat e ftohtë. Bosnja e lartë merr më shumë reshje - deri në 2500 mm, të cilat zvoglohen në drejtim të detit dhe në drejtim të veriut. Klima e fushëgropave është e mesme kontinentale me dimra të ftohtë - në Sarajevë temperature mesatare e janarir – 0.5 °C dhe verërat pak më të freskëta – temperaturat e korrikut 19,5 °C. Në fushëgropa gjatë dimrit e vjeshtës ka mjegulla të shpehta. Sasia e reshjeve në lugina është rreth 1200 mm.

Relievi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Relievi i Bosnjës është kryesisht shkëmborë dhe malorë me disa rrafshnalta dhe një pjesë e vogël e bregdetit në jug. Pika më e ultë e Bosnjës gjendet në brigjet e detit Adriatik (0 m) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 2.386 m në Magliq afër kufirit me Malin e Zi.

majat më të larta malore

Kurse liqenet jane: -Liqeni i Jablanices

Shiko dhe këtë: Lista e majave malore në Bosnja dhe Hercegovina

Hidrografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lumenjtë më të njohur që përshkojn Bosnjën dhe Hercegovinën janë lumenjtë Sava dhe Neretva.

Lumenjtë më të gjatë

Pasuritë natyrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten: qymyr guri, hekuri, boxiti, kromi, kobalti, magnezi, nikeli, gipsi, kripa si dhe prurja e ujit nga lumenjtë.