Gjeografia e Finlandës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
000 Finlanda harta.PNG
NORVEGJIA
RUSIA
RUSIA
ESTONIA
SUEDIA
HELSINKU
Ivalo
redaktoni hartën


Finlanda ndodhet në pjesën veriore të Evropës, me dalje në detin Baltik, gjirin Bothnia, gjirin e Finlandës në mes të Suedisë dhe Rusisë. Sipërfaqja e përgjithshme e Finlandës është 338.145 km2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 64 00 V, 26 00 L dhe 304.473 km 2 të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 33.672 km 2 ujë.

Vija bregdetare e Finlandës është 1,250 km e gjatë dhe vija kufitare tokësore është 2690 km që e ndajnë atë nga Norvegjia (736 km), Suedia (614 km) dhe Rusia (1340 km).

Klima e Finlandës ndryshon varësisht nga viset e sajë por kryesisht zotëron një klimë polare e ftohtë. Falë liqeneve të shumtë në këtë pjesë (60 000 liqenjë) të cilët ndikojnë në zbutjen e të ftohtit është i mundshëm edhe jetesa e njerëzve.

Pjesa më e madhe e relievit e përbëjnë terrenet e rrafshëta të cilat ndërpriten rrallë nga malet e ulëta dhe liqenet. Pika më e ultë e relievit gjendet nën brigjet e detit Baltik (0 m) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 1,328 metrave në vendin e quajtur Halti në pjesën veriore të vendit afër kufirit me Norvegjinë.

Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten : pylltaria, hekuri, bakri, legurat e zinkut, kromi, nikeli, ari, argjendi, etj.

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]