Gjeografia e Serbisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Harta e Serbisë

Serbia me Vojvodinën ka një pamje e një katërkëndëshit. Pjesa veriore është pjesa e rrafshët dhe e hapur, pjesa qendrore në veri dhe në mes është e ulët, skajet dhe jugu i ka më të ngritura dhe malore. Luginat lumore në drejtim të jugut, sidomos lugina e Moravës së Madhe dhe Jugore, i kanë mundësuar lidhje të mira me Bullgarinë, Maqedoninë e Greqinë, pjesërisht edhe me Kosovën. Lugina e Moravës dhe e Vardarit përbëjnë boshtin kryesor meridional të Ballkanit Qendror, Serbia nuk ka dalje në det.

Relievi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klima -ne veriun e ult ttipike kontinentale, ne Serbine e ulte fushore kontinentale,ne Serbine e larte malore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ne Serbi dallojme llojet e klimes:

  • Kontinentale
  • E mesme kontinentale
  • Malore
  • E modifikuar mesdhetare

Hidrografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vegjetacioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]