Gjeografia e Lituanisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
L E T O N I A
R U S I A
Kalingradi
BJELLORUSIA
P O L O N I A
Utena
redaktoni hartën


Lituania ndodhet në pjesën lindore të Evropës, me dalje në detin Baltik në mes të Letonisë dhe Rusisë. Sipërfaqja e përgjithshme e Lituanisë është 65,200 km2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 56 00 V, 24 00 L.

Vija bregdetare përgjatë detit baltikë është e gjatë 99 km ndërsa vija kufitare e Lituanisë është 1,273 km e gjatë dhe e ndanë atë nga Letonia (453 km), Bjellorusia (502 km), Polonia (91 km) dhe Rusia (227 km, rajoni i Kalingradit).

Klima e Lituanisë është klimë oqeanike që kalon në atë kontinentale, e lagësht me temperatura në dimër dhe verë mesatare.

Pjesa më e madhe e relievit të Lituanisë është terren i rrafshët dhe i ulët me shumë liqenjë të vegjël. Pika më e ultë e relievit gjendet përgjatë bregdetit të detit Baltik dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 292 metrave në vendin e quajtur Juozapinesë (ang.:Juozapines/Kalnas).

Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten: toka e punueshme.