Gjeografia e San Marinos

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
000 San Marino harta.PNG
I T A L I A
I T A L I A
redaktoni hartën

San Marino ndodhet në pjesën jugore të Evropës dhe është një vend kontinental pa dalje në det. Sipërfaqja e përgjithshme e San Marinos është 61,2 km2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 43 46 V, 12 25 L.

Vija kufitare e San Marinos është 39 km e cila krijon kështu një oazë në Italin qendrore.

Klima e San Marinos është mediterane me dimër të butë gjerë të ftoftë dhe verë të nxehtë me diell.

Relievi i San Marinos përshkruhet nga malet. Pika më e ultë e relievit (55 m) gjendet në vendin e quajtur Torrente Ausa ndërsa ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 755 metrave në majën Monte Titano.

Si pasuri natyrore e këtij vendi llogaritet të jetë guri që përdoret për ndërtim.