Jump to content

Gjeografia e Rumanisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
POLONIA
SLLOVAKIA.
HUNGARIA
UKRAINA
MOL.
BULLGARIA
SERBIA
redaktoni hartën

Rumania ndodhet në pjesën juglindore të Evropës, me dalje në detin e Zi, në mes të Bullgaris dhe Ukrainës. Sipërfaqja e përgjithshme e Rumanisë është 237,500 km2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 46 00 V, 25 00 L dhe 230,340 km 2 të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 7,160 km 2 ujë.

Vija bregdetare e Rumanisë është 225 km e gjatë ndërsa kufiri tokësorë 2,508 km i gjatë dhe e ndanë atë nga Ukraina (531 km), Moldavia (450 km), Bullgaria (608 km), Serbia dhe Mali i Zi (476 km) dhe Hungaria (443 km).

Klima e Rumanisë është klimë e ndryshueshme, kryesisht me dimër të ftohtë e reshje bore dhe verë të ngrohtë me reshje shiu.

Pjesa qendrore e lugut të Transilvanisë është e ndarë nga rrafshi i Moldavisë në lindje me malet e Karpateve dhe nga rrafshi i Vllahisë me Alpet e Transilvanisë. Pika më e ultë e relievit (0m) gjendet përgjatë bregut të detit të Zi dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 2,499 metrave në vendin e quajtur Moldoveanu.

Si pasuri natyrore të këtij vendi llogariten: disa rezerva nafte, pylltaria, gazi natyrorë, qymyri, hekuri, kripa, toka e punueshme si dhe prurja e ujit.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tradicionalisht Rumania është e ndarë në disa rajone historike që nuk kryejnë më asnjë funksion administrativ:

Harta fizike dhe administrative e Rumanisë, me rajonet historike në gri (Țara Românească do të thotë Vllahia).

Dobruja është rajoni më lindor, që shtrihet nga rrjedha veriore e Danubit deri në brigjet e Detit të Zi.

Moldavia shtrihet nga Karpatet Lindore deri në lumin Prut në kufirin moldav dhe ukrainas.

Vllahia arrin në jug nga Alpet e Transilvanisë deri në kufirin bullgar dhe ndahet nga lumi OltOltenia në perëndim dhe Muntenia në lindje. Danubi formon një kufi natyror midis Muntenia dhe Dobruja.

Rajoni perëndimor-qendror, i njohur si Transilvania, kufizohet nga harku i Karpateve, i cili e ndan atë nga Maramureş në veriperëndim; nga zona Crișana, e cila kufizohet me Hungarinë në perëndim; dhe nga rajoni i Banatit në jugperëndim, i cili ngjitet me Hungarinë dhe Serbinë. Janë këto zona në perëndim të Karpateve që përmbajnë përqendrimet më të larta të pakicave më të mëdha etnike të vendit - hungarezët, gjermanët dhe serbët.

Kufijtë e jashtëm të Rumanisë janë rezultat i ngjarjeve relativisht të fundit. Në shpërthimin e Luftës së Parë Botërore, territori i vendit përfshinte vetëm provincat e Vllahisë, Moldavisë dhe Dobrujas. Kjo zonë, e njohur si Regat ose Mbretëria e Vjetër, u krijua me shpërbërjen e Perandorisë Osmane në mesin e shekullit të nëntëmbëdhjetë. Në fund të Luftës së Parë Botërore, Rumania fitoi Transilvaninë dhe Banatin. Një pjesë e këtij territori humbi gjatë Luftës së Dytë Botërore, por negociatat ia kthyen Rumanisë. Megjithëse kjo blerje bashkoi rreth 85 për qind të popullsisë rumanishtfolëse të Evropës Lindore në një komb, ajo la një numër të konsiderueshëm hungarezësh etnikë nën sundimin rumun. Mosmarrëveshjet midis Hungarisë dhe Rumanisë në lidhje me këtë territor do të shfaqeshin rregullisht, pasi të dyja e konsideronin rajonin pjesë të trashëgimisë së tyre kombëtare. Në mënyrë periodike ngriheshin pyetje edhe për vlefshmërinë historike të kufirit sovjeto-rumun. Bukovina dhe Besarabia, ish-provincat rumune ku një përqindje e konsiderueshme e popullsisë janë rumune-folëse, ishin pjesë e Bashkimit Sovjetik nga fundi i Luftës së Dytë Botërore deri në shpërbërjen e tij, dhe më pas pjesë e shteteve (ish-sovjetike) të Ukrainës dhe Moldavisë. Pavarësisht mosmarrëveshjeve të vazhdueshme dhe të mundshme, megjithatë, që nga viti 1989 Rumania nuk ka pretendime territoriale për të bërë.

Ndarjet administrative aktuale të Rumanisë përfshijnë 41 qarqe dhe një qytet - Bukureshtin - me status të veçantë, shih Ndarjet administrative të Rumanisë.

Hidrografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cheile Turzii dhe lumi HășdateTransilvani.

Lumenjtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas hyrjes në vendin në jugperëndim në Bazias, Danubi përshkon rreth 1,075 kilometra (pothuajse 40% e të gjithë gjatësisë së tij) përmes ose përgjatë territorit rumun, duke formuar kufirin jugor me Serbinë dhe Bullgarinë. Pothuajse të gjithë lumenjtë e vendit janë degë të Danubit, drejtpërdrejt ose tërthorazi, dhe në kohën kur rrjedha e Danubit përfundon në Detin e Zi, ata përbëjnë rreth 40 për qind të totalit të shkarkimit. Më të rëndësishmit nga këta lumenj janë [[lumi Mureș, lumi Olt, lumi Prut, lumi Siret, lumi Ialomița, lumi Someş dhe lumi Argeş. Lumi Olt është lumi më i gjatë që është plotësisht brenda kufijve kombëtarë të Rumanisë.

Lumenjtë e Rumanisë rrjedhin kryesisht në lindje, perëndim dhe jug nga kurora qendrore e Karpateve. Ata ushqehen nga reshjet e shiut dhe shkrirja e borës, gjë që shkakton luhatje të konsiderueshme të shkarkimeve dhe herë pas here përmbytje katastrofike. Në lindje, ujërat e lumenjve mblidhen nga Siret dhe Prut. Në jug, lumenjtë derdhen drejtpërdrejt në Danub, dhe në perëndim, ujërat mblidhen nga Tisza në territorin hungarez.

Danubi është deri tani lumi më i rëndësishëm i Rumanisë, jo vetëm për transport, por edhe për prodhimin e energjisë hidroelektrike. Një nga stacionet më të mëdha hidroelektrike të Evropës ndodhet në Portat e Hekurt, ku Danubi rrjedh nëpër grykat e Karpateve. Danubi është një rrugë e rëndësishme ujore për transportin vendas, si dhe tregtinë ndërkombëtare. Është e lundrueshme për anijet lumore përgjatë gjithë rrjedhës së saj rumune dhe për anijet detare deri në portin e Brăila. Një problem i dukshëm me përdorimin e Danubit për transportin e brendshëm është largësia e tij nga shumica e qendrave kryesore industriale. Për më tepër, brigjet moçalore dhe përmbytjet shumëvjeçare pengojnë lundrimin në disa zona.

Liqenet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Rumani ka mbi 3500 liqene. Liqeni Razelm është më i madhi, me një sipërfaqe prej 511 km2 (197.30 mi katrorë).

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak të pozicionit të saj në pjesën juglindore të kontinentit evropian, Rumania ka një klimë që është kalimtare midis të butë dhe kontinentale. Kushtet klimatike janë modifikuar disi nga relievi i ndryshëm i vendit. Karpatet shërbejnë si një pengesë për masat ajrore të Atlantikut, duke kufizuar ndikimet e tyre oqeanike në perëndim dhe në qendër të vendit, ku bëjnë dimër më të butë dhe reshje më të mëdha shiu. Malet bllokojnë gjithashtu ndikimet kontinentale të fushës së gjerë në veri në Ukrainë, e cila sjell dimër të ftohtë dhe më pak shi në jug dhe juglindje. Në juglindjen ekstreme, ndikimet mesdhetare ofrojnë një klimë më të butë dhe detare. Temperatura mesatare vjetore është 11 °C (51.8 °F) në jug dhe 8 °C (46.4 °F) në veri. Në Bukuresht, temperatura varion nga -29 °C në janar në 29 °C në korrik, me temperatura mesatare prej -3 °C (26,6 °F) në janar dhe 23 °C (73,4 °F) në korrik. Reshjet, edhe pse të mjaftueshme në të gjithë vendin, zvogëlohen nga perëndimi në lindje dhe nga malet në fushat. Disa zona malore marrin më shumë se 1010 mm (39.8 in) reshje çdo vit. Reshjet mesatare vjetore janë rreth 635 mm (25 in) në Transilvaninë qendrore, 521 mm (20.5 in) në Iași në Moldavi dhe vetëm 381 mm (15 in) në Konstancë në Detin e Zi.

E butë; dimër të ftohtë, me re me borë dhe mjegull të shpeshtë; vera me diell me shi të shpeshtë dhe stuhi. Dimrat në përgjithësi janë nga nëntori deri në mars. Pranvera është e shkurtër, herë pas here kthehen në verë. Vera zgjat nga maji deri në gusht. Vjeshta zgjat nga shtatori në nëntor. Temperatura mesatare e janarit është 1,1 °C dhe temperatura mesatare e korrikut është 20,6 °C. Faktet: Temperatura më e lartë e regjistruar: 44,5 °C - 10 gusht 1951 (Rumania Juglindore); Temperatura më e ulët e regjistruar: −38.5 °C - 24 janar 1942 (Rumania Qendrore)