Hidroelektriciteti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Three Gorges Dam në Kinën Qendrore është diga që prodhon më shumë energji në botë.

Hidroelektriciteti është termi që i referohet elektricitetit të prodhuar nga hidroenergjia; prodhimi i energjisë elektrike nëpërmjet përdorimit të forcës gravitacionale të rënies apo rrjedhjes së ujit. Kjo është forma më e përdorur gjerësisht e energjisë së ripërtëritshme duke përbërë 16 për qind të prodhimit të energjisë elektrike globale – 3,427 terawatt-orë të prodhimit të elektricitetit në vitin 2010 [1], dhe pritet të rritet rreth 3.1% çdo vit për 25 vitet e ardhshme.

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

Metodat e gjenerimit[redakto | redakto tekstin burimor]

Madhësia, llojet dhe kapacitetet të hidrocentraleve[redakto | redakto tekstin burimor]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Worldwatch Institute. "Rritet përdorimi dhe kapaciteti i Hidroenergjisë botërore". Marrë më 24 gusht 2015. 

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]