Gjeografia e Maltës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
redaktoni hartën


Malta ndodhet në pjesën jugore të Evropës, një ishull në Mesdhe,në jug të Sicilisë (Italia). Sipërfaqja e përgjithshme e Maltës është 316 km2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 35 50 V, 14 35 L.

Vija bregdetare e Maltës është 196.8 km e gjatë duke mos llogaritur 56.01 km të ishujt e Gozosë (ang.:the island of Goz)

Klima e Maltës është klimë e mesdhetare e nxehtë me verë të thatë e dimër të butë me reshje shiu.

Pjesa më e madhe e relievit të Maltës është terren i rrafshët dhe i lëmuar, të formuar si ujdhesa pranë bregut të detit. Pika më e ultë e relievit gjendet përgjatë bregdetit (0m) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 253 metrave në vendin e quajtur Ta'Dmejrek.

Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten: guri gëlqerorë, kripa si dhe toka e punueshme .

Statistikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Malta ka një sipërfaqe totale prej 315.718 km2, me tokë që përbën 315.718 km2 dhe ujë. Krahasuar me subjektet e tjera politike, kjo e bën Maltën:

  • (Australi) pak më pak se një e shtata e madhësisë së Territorit të Kryeqytetit Australian;
  • (Kanada) madhësia e afërsisht e një të tetëmbëdhjeta e Ishullit Princ Eduard;
  • (MB) pak më e vogël se Ishulli i Wight;
  • (SH.B.A.) pak më pak se dyfishi i madhësisë së Uashingtonit, DC.

Duke përjashtuar 56 km nga ishulli Gozo, Malta ka një vijë bregdetare prej 196.8 km. Pretendimet e tij detare për detin territorial janë 12 nmi (22.2 km; 13.8 mi), zona ngjitur është 24 nmi (44.4 km; 27.6 mi), shelfi kontinental është 200 m thellësi ose në thellësinë e shfrytëzimit, dhe zona ekskluzive e peshkimit e Maltës shtrihet 25 nmi (46.3 km; 28.8 mi)

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klimë mesdhetare me dimër të butë, me shi dhe verë të nxehtë e të thatë.

Ekstremet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pika më e ulët është Deti Mesdhe me 0 m dhe pika më e lartë është Ta 'Dmejrek me 253 m.

Përdorimi i tokës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Tokë e punueshme: 28.12%
  • Të mbjellat e përhershme: 4.06%
  • Të tjera: 67.81% (2011)

Tokë e ujitur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

32 km2 (2007)

Burimet totale të ripërtëritshme të ujit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

0.05 km3 (2011)

Mjedisi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Çështjet aktuale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burime të kufizuara natyrore të ujit të freskët; mbështetja në rritje në shkripëzim.

Marrëveshjet ndërkombëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndotja e ajrit, Biodiversiteti, Ndryshimi i Klimës, Ndryshimi i Klimës-Protokolli i Kiotos, Shkretëtirëzimi, Speciet e Rrezikuara, Ligji i Detit, Hedhja Detare, Mbrojtja e Shtresës së Ozonit, Ndotja e Anijeve, Ligatinat