Gjeografia e Italisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
ZVICRA
AUSTRIA
SLLO.
HUNGARIA
KROACIA
B.dhe H.
SER.
dhe
MAL.
SHQ.
TUNIZI
ALGJ.
FRA.
Bari
redaktoni hartën


Italia ndodhet në pjesën jugore të Evropës, në gadishullin në pjesën qendrore të detit Mesdhe, në veri të Shqipërisë. Sipërfaqja e përgjithshme e Italisë është 301,230 km2, shtrihet rreth koordinatave gjeografike 42 50 V, 12 50 L dhe 294,020 km 2 të kësaj sipërfaqeje janë tokë ndërsa 7,210 km 2 ujë.

Vija bregdetare e Italisë është 7,600km e gjatë ndërsa kufiri tokësorë 1,932.2 km i gjatë dhe e ndanë atë nga Austria (430 km), Franca (488 km), Vatikani (3.2 km), San Marino (39 km), Sllovenia (232 km) dhe Zvicra (740 km).

Klima e Italisë është klimë e Mesdheut, në pjesën veriore alpine dhe atë jugore e thatë.

Pjesa më e madhe e relievit është terren i vrazhdë dhe malorë, përgjatë bregdetit është teren i ulët dhe i rrafshët. Pika më e ultë e relievit gjendet përgjatë bregut të detit Mesdhe ( 0m ) dhe ajo më e larta në lartësi mbidetare prej 4,748 metrave pika e dytë më e lartë e Monte Biankos ( ang.:Mont Blanc).

Si pasurit natyrore të këtij vendi llogariten: qymyri, zhiva, mermeri, asbesti, sulfuri, gazi natyrorë si dhe rezerva të gazit të parafinuar, peshkimi dhe toka e punueshme.