Jump to content

Zhiva

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zhiva

Zhiva apo Merkuri është një element kimik me simbolin Hg dhe numrin atomik 80.

Një monedhë e vjetër [1] paund (densiteti ~ 7,6 g/cm 3 ) noton në merkur për shkak të kombinimit të forcës pluskuese dhe tensionit sipërfaqësor .

Një element i rëndë, i argjëndtë,i bllokut d, merkuri është i vetmi element metalik që dihet se është i lëngshëm në temperaturë dhe shtypje standardqe ; i vetmi element tjetër që është i lëngshëm në këto kushte është bromi halogjen, megjithëse metale si ceziumi, galiumi dhe rubidiumi shkrihen pak mbi temperaturën e dhomës.

Mërkuri përdoret në termometra, barometra, manometra, sfigmomanometra, valvula notuese, çelësa merkuri, reletë merkuri, llamba fluoreshente dhe pajisje të tjera, megjithëse shqetësimet për toksicitetin e elementit kanë çuar në largimin e instrumenteve të tilla që përmbajnë mërkur. [2]

Helmimi me merkur mund të rezultojë nga ekspozimi ndaj formave të tretshme në ujë të merkurit (si kloruri i merkurit ose metilmerkuri ), nga thithja e avullit të merkurit ose nga gëlltitja e çdo forme të merkurit.

  1. ^ "New 12-sided pound coin to enter circulation in March". BBC News. 1 janar 2017. Marrë më 2 janar 2017. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "What is EPA doing about mercury air emissions?". United States Environmental Protection Agency (EPA). Arkivuar nga origjinali më 8 shkurt 2007. Marrë më 1 maj 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)